IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските държави затягат граничния си контрол

Военните конфликти, засиленият мигрантски поток и заплахите от терористични атаки карат страните да са по-предпазливи

12:05 | 25.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз е изправен пред увеличаване на броя на легалните и нелегални мигранти, пристигащи на негова територия, което кара някои държави членки временно да въведат отново граничен контрол в рамките на това, което обичайно е зона за свободно придвижване, предава Ройтерс.

Шенгенските правила в блока позволяват подобни действия „в краен случай“, когато се смята, че има сериозни заплахи за вътрешната сигурност или обществения ред.

Ето и кои държави върнаха по-строгите проверки:

Австрия

Австрия въведе проверки на границата си с Чехия през октомври, а те ще продължат до 6 декември. От ноември страната удължи граничния контрол със Словения и Унгария до май 2024 г., позовавайки се на натиска върху системата за приемане на хора, нуждаещи се от убежище, на заплахи от трафик на оръжие, престъпни мрежи, свързани с войната в Украйна, и трафик на хора.

Дания

През август Дания затегна граничния контрол за пристигащи на летището в Копенхаген, включително тези от страни от Шенген, за да повиши сигурността след инциденти с изгаряне на Корана. Тя удължи периода, в който ще извършва проверки на датско-германската сухопътна граница и на пристанищата с фериботни връзки с Германия до 2024 г., сочи доклад на Европейската комисия.

Правителството заяви, че реагира на увеличаването на незаконната миграция и посочи заплахите, породени от тероризма и организираната престъпност, шпионажа на чуждо разузнаване и войната в Украйна.

Германия

През септември Германия обяви, че въвежда контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария, който ще остане в сила до 4 декември. Берлин каза, че трябва да отговори на миграционния поток и на високите нива на контрабандата.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, посочва, че има рязко увеличение на молбите за предоставяне на убежище.

Берлин също така удължи сухопътните проверки с Австрия до май 2024 г., заявявайки, че решението е в отговор на това, което определя като напрежение в системата за приемане на хора, търсещи убежище, и заплахи за сигурността, свързани с тероризма в Близкия изток и войната в Украйна.

Италия

От 21 октомври Италия възстанови полицейските проверки на североизточната си сухопътна граница със Словения, заявявайки, че някои транзитно преминаващи имигранти по Балканския маршрут може да са терористи. Контролът ще бъде в сила поне до 9 декември. Министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси през октомври коментира, че срокът вероятно ще бъде удължен до следващата година.

Норвегия

Норвегия, която е подписала Шенгенското споразумение, но не е членка на ЕС, на 12 ноември възстанови граничния контрол на своите пристанища с фериботни връзки към Шенгенското пространство. Като причина за това тя посочи заплахи за своята инфраструктура, както и такава от чуждестранните разузнавателни служби. Проверките трябва да продължат до 5 май следващата година.

Полша

Полша удължи временния контрол на границата си със Словакия до 3 декември, като посочи усилията на мигрантите да влязат незаконно на нейна територия. По-рано тази година правителството беше разтърсено от скандал с „визи срещу пари“, когато опозицията го обвини, че е съучастник в система, при която хората получават визи с ускорени темпове без подходящи проверки, след като са платили на посредници.

Швеция

Швеция засили проверките на своите граници през август, като даде на граничната полиция повече правомощия, включително да претърсва хора и да ползва повече електронно наблюдение. През същия месец правителството повиши нивото на заплаха от тероризъм в Швеция, заявявайки, че е осуетило атаки, след като изгарянето на Корана предизвика заплахи от ислямистки бойци. През ноември страната удължи граничните проверки до май 2024 г.

Франция

Този месец Франция отново въведе контрол по границите си със страните от Шенген, позовавайки на терористични заплахи. Мерките трябва да продължат до 30 април 2024 г. През октомври министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин обяви засилени мерки за сигурност на границата с Белгия след убийството на двама души от нападател в Брюксел.

Словакия

На 20 ноември правителството на Словакия одобри запазването на временния контрол на границата с Унгария до 23 декември. Правителството се стреми да ограничи броя на нелегално пристигналите, след като каза, че е задържало близо 500% повече мигранти, пристигнали нелегално тази година, спрямо 2022 г.

Словения

На 17 ноември Словения удължи граничния контрол с членовете на Шенген до 9 декември. Правителството посочва като причина за решението си въоръжените конфликти в Украйна, Близкия изток и Африка и повишените заплахи от организирана престъпност и тероризъм. Освен това планира от 22 декември да въведе отново контрол по тези граници за шест месеца. През октомври Словения разположи полиция на граничните пунктове с Хърватия и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 месеца
късно е либе за китка... освен че трябва д ги затворим, трябва спешно да изхвърлим поне 50 милиона цветни обратно по родните места....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 4 месеца
До: mr. Yoda иха, много кофти :-/ за едни приятели крепостници питам - рашистите по-лесно ли пътуват из Европа отколкото мен :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 4 месеца
До: Alex Silver: Камилчетата, ако не им е светнало, когато са били малки, че са само впрегатни животни, на дърти години - я камилата, я камиларя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Alex Silver
преди 5 месеца
А измамените камилчета чакат Шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още