IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: България няма да приеме допълнителни условия за Шенген

Има заявки за инвестиции за над 11 млрд. лева и откриване на над 10 хил. работни места догодина, посочи премиерът

12:25 | 12.12.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България няма да приеме допълнителни условия за Шенген, страната ни ще продължи досегашните си действия по охрана на външните граници на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси във Facebook.

Шенген

„Няма да приемем допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави", посочи той и уточни, че страната ни е готова да приеме всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес.

По думите му „Шенген по въздух“ означава повече удобства по летищата и по-малко опашки. "Много по-лесно ще се минава, ще се влиза в други държави по въздух, дори понякога без проверка на документи. Остава обаче проблемът с големите опашки по сухопътните граници, което е най-вече проблем за бизнеса", каза Денков и допълни, че „продължаваме преговорите с идеята, че можем да напреднем и в тази посока“. Къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни и седмица, заяви премиерът.

На въпрос за завеждане на колективен иск в Съда на ЕС, ако не бъдем приети в Шенген, премиерът каза, че трябва да бъдем прагматични. "Ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще отнеме години и през това време ние ще бъдем блокирани за Шенген, без да имаме възможност за решение“, отбеляза премиерът.

„Ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението ни към техните фирми. България е много последователна в подхода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме преговорите, за да намерим най-доброто решение", коментира Денков. 

До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме за влизане в Шенген, посочи премиерът. 

Инвестициите

Денков отчете, че има 50% увеличение на инвестициите през тази година и те възлизат на над 6 млрд. лева. По думите му инвеститорите идват, защото виждат, че има стабилизация на политическата система.

Имаме заявки за инвестиции за повече 11 млрд. лева и откриване на над 10 хиляди работни места, посочи Денков. И анонсира, че днес следобед правителството ще подпише инвестиционно намерение за над 1 млрд. лева с белгийска компания, а утре на Министерски съвет ще се обсъдят инвестиции за още 1 млрд. лева.

Инфраструктура

Премиерът посочи, че по ключови инфраструктурни проекти ще се работи много усилено през следващата година, признавайки, че напредък има, но „не толкова бърз, колкото на всички ни се иска“. Той подчерта, че в бюджета за 2024 г. са осигурени средства и "процесът се отпушва, така че догодина очакваме много съществен напредък". Общо от 1,7 млрд. лева бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ 1,2 млрд. лева са насочени към Северна България. Съществена част ще бъде за магистрала „Хемус“, но друга съществена част ще бъдат за продължаване на работата по пътя Ботевград – Видин“, подчерта министър-председателят. 

Премиерът припомни, че наскоро е бил открит нов участък от автомагистрала „Европа“, но по отношение на „Хемус“ е имало проблеми с узаконяването и индексацията на средства. Той припомни и реализираната в началото на декември първа копка на Лот 2 на бъдещата автомагистралата Русе - Велико Търново, част от по-голям инфраструктурен проект за по-добра свързаност между България, Румъния и Гърция. Има ясни планове за развитие и на железопътната мрежа между трите държави, посочи той. Заедно с Румъния подадохме проект за нов мост Русе – Гюргево, припомни Денков. 

Образованието

Денков коментира последния доклад на PISA, посочвайки, че резултатите са незадоволителни заради липсата на знание как да се приложи наученото. Според премиера няма нужда от реформа в образованието, да променим целта на обучението - децата да прилагат знанията си така, че да са им от полза. „Не да научават дати и факти, а да знаят как да ги използват за анализ на текст и да могат да защитят теза. Трябва да се въведе стандарт за качество", смята той.

През последните години напреднахме много по отношение на средствата за работа с учениците, отбеляза той и посочи дигиталната раница, STEM кабинетите и повишаването на заплатите в сектора.

Относно мерките за преодоляване на демографска криза Денков припомни включването в последните бюджети на еднократни средства за децата в първи и осми клас, както и за втори, трети и четвърти клас. В бюджета за 2024 г. са увеличени средствата за ин витро процедурите, имаше допълнителни средства за децата в неравностойно положение, каза Денков. По думите му през следващата година целите са свързани с демографските проблеми, образованието и здравеопазването.

В сферата на енергетиката той отговори на въпрос за ПАВЕЦ "Чаира". По думите му могат да се ремонтират всички четири хидрогенератора на ПАВЕЦ "Чаира" догодина. Единият вероятно ще остане за началото на 2025 г. Цената за ремонта на всички е между 80 и 100 млн. лева, а поправката им започва скоро.

Денков отговори и на питане за спешната помощ по въздух, посочвайки, че днес заминават първите пилоти и екипи, които  да тестват медицинските хеликоптери в Италия. Около 15 януари догодина се очаква първият, през юни вторият и до края на 2025 г. още един. След това се очакват шест или осем, в зависимост как протекат преговорите", обясни премиерът.

По темата за пътната безопасност премиерът увери, че кръвните проби за наличие на наркотични вещества у водачите на автомобили вече са започнали да излизат по-бързо. „Преди това имаше големи забавяния. В момента срокът е от порядъка на два-три месеца, което е напредък. Целта е за две-три седмици максимално да става“, припомни премиерът. Той подчерта, че с новото поръчано оборудване до няколко месеца сроковете ще бъдат драстично намалени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 5 месеца
"Щандард" - Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния и България в Шенген. - ...Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
andy
преди 5 месеца
Плъхът, Смегьол, изцвърчал нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още