IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Йоханис: В момента сме в пакет с България за Шенген и това усложнява преговорите

Нидерландия ще вземе решение за Шенген в близките дни, заяви премиерът Марк Рюте

23:37 | 13.12.23 г.
Румънският президент Клаус Йоханис. Снимка: EPA/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис. Снимка: EPA/БГНЕС

“В момента сме в пакет с България за Шенген и това усложнява преговорите”, коментира румънският президент Клаус Йоханис в рамките на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която се провежда в Брюксел.

“Шенгенското досие е европейско досие, което не вървеше както трябва. При нас миналата година в началото на зимата Австрия отказа да гласува за влизането на Румъния в Шенген. Оттогава всички преговарят на абсолютно всички нива. Сега има известна гъвкавост в австрийската позиция, но искам да бъда много честен, има още дълъг път и са необходими много преговори и много дискусии. Не искам някой да мисли, че сме на крачка от благоприятен резултат за Румъния“, каза Клаус Йоханис, цитиран от Диджи24 и БТА.

По думите му властите в Букурещ имат уверения за подкрепа от всички държави членки на ЕС с изключение на Австрия.

“Нямаме сигнали от други държави, че биха се противопоставили на влизането на Румъния в Шенген. От друга страна, знае се, че в момента ни третират, такава е процедурата, заедно с България и това усложнява преговорите, защото те ще се водят три- и четиристранно, в много малко ситуации ще се проведат двустранно, както се казва директно, и това е още един труден момент”, подчерта държавният глава на Румъния. 

Запитан дали изключва възможността за извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи до края на тази година, Клаус Йоханис отговори: „Не, не изключвам нещо подобно“. По думите му, ако се постигне приемлив компромис, тогава със сигурност има възможност за свикване на извънреден съвет и приключване на въпроса.

Темата коментира и министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

„България и Румъния са покрили всички критерии за пълноправно членство в Шенген и резултатите от последната мисия в България, осъществена от експерти от страни членки, включително Австрия и Нидерландия, доказват това отново“, каза още Предою, цитиран от Диджи24.

Той уточни, че настоящите преговори не са само за така наречения "Въздушен Шенген".

„Ние обсъждаме всички граници. Дискусиите са градивни, дори и да са трудни. Всички искаме решение по този случай през декември. Обсъждаме всичко пакетно, не в близка перспектива, но обсъждаме всичко. Не мога да прогнозирам какъвто и да е резултат на този етап, защото тези дискусии продължават“, каза Предою.

Той обясни, че Виена не налага нови условия за Шенген. 

“Това не са условия, а поредица от съпътстващи мерки, свързани с процедури, които вече са в сила и които се прилагат от Румъния и други държави-членки. Не става въпрос за прехвърляне на мигранти от Австрия в Румъния, а за връщане обратно на тези хора, които са влезли в Румъния предварително, регистрирани са в шенгенските системи в Румъния и които впоследствие са мигрирали нелегално в Австрия. Това е действаща процедура съгласно Дъблинското споразумение”, отбеляза вътрешният министър.

По думите му другите две съпътстващи мерки са насочени към засилване на граничния контрол с подкрепата на служители на Фронтекс, включително австрийски служители, и с увеличаването на европейските средства, които се отделят за охрана на границата. 

Междувременно нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще реши дали да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген „по някое време в близките дни“.

Това заяви премиерът Марк Рюте при пристигането си в Брюксел, цитиран от БНР. Той дойде за участие в срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“, а утре и в петък Рюте ще участва в заседанието на европейските лидери.

„Трябва да вземем решение в Нидерландия, основаващо се на докладите на Европейската комисия“, каза той.

По информация на БНР решението може да стане факт още вдругиден. Възможно е обаче да се случи и следващия петък. На 15 и 22 декември са последните две заседания на нидерландското правителство преди Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още