IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Безлов: Влизането в Шенген „с единия крак“ не е българо-румънска идея

Според експерта забавянето на влизането ни в европейското пространство се дължи на политически проблеми в други държави

10:01 | 12.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането в Шенген „с единия крак“ не е българо-румънска идея, а компромис, който Австрия е принудена да направи. Това каза Тихомир Безлов, главен експерт „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че предстои много решителна седмица, в която се очаква нидерландският парламент да гласува относно ветото за приемането на България.

„Миналата година парламентът гласува за ветото към България, но тогава основният фактор беше партията на сегашния служебен премиер Марк Рюте. Те търсеха вътрешнополитически баланс“, каза Безлов.

„Това, което нас ни интересува – кое е практично за нас. В рамките на тези два дена, откакто тече тази тема за частично влизане, се чуха много различни гледни точки, че това е компромис, който България не бива да приема, от друга страна има коментар – румънски, че това е пробив – ледът се пука“, каза Безлов.

„Ясно е, че сухопътната граница е по-голямата ценност, тя е и по-рискова от гледна точка на западния интерес, но ако погледнете колко проблеми създава въздушното влизане, България все пак много силно зависи от чартърните полети“, каза още той.

Безлов смята, че упреците към членството на България в Шенген са следствие от вътрешнополитически проблем.

„Саркози, опитвайки се да печели десния си електорат за втори мандат като президент, постави ромската тема във Франция, а Румъния беше големият донор на ромска миграция към Франция. Покрай това влязохме и ние в тази група. Така се започна. България и Румъния имаха технически проблеми за Шенген, каквито сега нямат. Но това не беше проблем на европейската сигурност“, каза той.

По думите му реакцията на Австрия също се държи на вътрешнополитически проблеми.

„Ако погледнете данните, народната партия на Карл Нехамер слезе под социалистическата партия, качва се Партията на свободата. Това, което техните данни показват, е, че там има разместване и сега интересно е какво ще се случи есента.“

Тази седмица предстои гласуване за отмяна на ветото от страна на Нидерландия, а Австрия ще поясни позицията си на среща в Словакия, обясни Безлов. Според него ако Нидерландия отмени ветото и Австрия остане сама, заемаща тази позиция, би било много трудно за нея.

Според експерта не е вероятен сценарият, в който Румъния и България се разделят при влизането си в пространството.

„Аз си мисля, че един от факторите, който се коментира – защо Австрия си променя политиката, е американският натиск. Румъния е страна, граничеща с Украйна и държаща се много лоялно. А България направи добро впечатление с тази тема, с тези бронетранспортьори“, каза Безлов.

За управляващата коалиция у нас дори и малка стъпка като влизане във въздушния Шенген би била външно признание, каза още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
"Щандард" - Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния и България в Шенген. - ...Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
Най-големите противници за влизане на България в шенген са "партньорите" на управляваната НЕкоалиция ПП-ГЕРБ-ДПС, Народната партия на Австрия, партията на Марк Рюте в Нидерландия. Така, че господарите на ПП-ГЕРБ-ДПС просто не ги пускат в шенген. "Нашите" клоуни служат единствено за присмех по света. Речта на Смегьол пред празният европарламент го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още