IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не може да направи кой знае какво, за да реши проблема "Виктор Орбан"

Докато Орбан не бъде наказан от самите унгарски гласоподаватели, Брюксел не разполага с реално работещи варианти за привличането на Будапеща на страната на Брюксел

09:15 | 09.12.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg LP
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg LP

Кандидатурата на Украйна и Молдова за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) получи тласък през ноември, когато Европейската комисия (ЕК) препоръча двете страни да започнат процеса по присъединяване към блока.

Комисията също така препоръча Грузия да получи статут за кандидат за членство в ЕС, както и да започнат преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие, пише Emerging Europe.

Ликуването в Киев (и Кишинев), което приветства препоръката на Комисията, се уталожи, особено след неотдавнашните изявления на премиера на Унгария Виктор Орбан, който изглежда ще използва ветото си, за да блокира преговорите за членство на Украйна.

На 3 декември Орбан коментира, че „предложението на Европейската комисия за присъединяването на Украйна към ЕС е необосновано и зле подготвено. Няма място за това в дневния ред на Европейския съвет през декември“.

Лидерите на ЕС трябва да одобрят препоръките на Комисията Украйна и Молдова да започнат преговори на среща на върха в Брюксел, която ще се състои на 14 и 15 декември.

Орбан смята, че ЕС трябва първо да подпише споразумение за „стратегическо партньорство“ с Украйна и да бъде извършена задълбочена оценка на въздействието, което членството на Украйна би имало върху блока. „Ако не знаем [какви последствия би имало членството на Украйна], тогава не трябва да започваме преговори“, каза той на 1 декември.

Голямо независимо проучване миналия месец заключи, че части от украинската икономика, като ИТ сектора, металообработващата промишленост, отбранителната промишленост и преди всичко селското стопанство вече са много конкурентни и не биха натоварили ЕС.

През ноември Орбан – който гласно е изразявал съмнения, че военна победа на Украйна над Русия е постижима, стартира „национална консултация“, един вид необвързващ референдум, свързващ по-нататъшната помощ от ЕС за Украйна с отблокирането на средства от Брюксел за собствената му страна.

През декември 2022 г. ЕС замрази 22 млрд. евро за Унгария, след като реши, че Будапеща не спазва правилата за правата на човека и върховенството на закона. Закъсалата икономика на страната силно се нуждае от парите. На 23 ноември ЕС одобри 900 млн. евро авансови плащания за Унгария, но даде да се разбере, че за да продължи да отпуска средства, Унгария ще трябва да изпълни условията на Брюксел за борба с корупцията и гарантиране на съдебна независимост.

Вариантът „лишаване от права“

Ако не се постигне компромис преди срещата на Съвета на ЕС следващата седмица, преговорите за присъединяване на Украйна (и почти сигурно на Молдова) са застрашени. Както и по-нататъшното финансиране от ЕС за Украйна.

Наскоро Гергели Гуляш, началник на кабинета на Орбан, каза, че Унгария няма да подкрепи предложените изменения в бюджета на ЕС, част от които ще осигурят допълнителни 50 млрд. евро дългосрочна помощ за Киев.

Освен че продължава да задържа средства, ЕС не разполага с възможности да привлече Унгария. Настоящият Договор за Европейския съюз прави почти невъзможно да се отстрани държава членка, а единствената законова разпоредба, която позволява нещо подобно – известният чл. 50, се отнася до държави, които напускат Съюза.

Към днешна дата само Обединеното кралство е задействало чл. 50, подчертава медията.

Все пак, съгласно чл. 7 в Договора за ЕС, на теория една страна може да остане членка, но да загуби почти всичките си права и привилегии. Известен като „ядрената опция“, тъй като се смяташе, че ще служи само като възпиращ фактор, чл. 7 беше приет по предложение на Австрия и Италия като предпазна мярка точно преди разширяването през 2004 г., когато и самата Унгария се присъедини към ЕС.

Тази разпоредба предвижда лишаване на страна членка от правата ѝ в Съвета на ЕС, вкл. правото на вето.

За да се определи обаче дали дадена държава членка нарушава основните ценности на ЕС, като демокрация и върховенство на закона, се изисква единодушие сред всички останали държави членки. Това, което някои анализатори от ЕС наричат „регионална солидарност“, може да спъне процедурата.

Когато текстове от чл. 7 бяха задействани за първи път през 2017 г. - срещу Полша заради съдебната реформа, беше наложено вето от Унгария. То беше задействано отново през 2018 г. от Полша, когато Брюксел стартира процедура срещу Унгария заради нарушения на ценностите на ЕС.

Полша се очаква да има ново, по-приятелско към ЕС правителство, след като опозицията спечели парламентарните избори през октомври. Словакия обаче, където правителство, което симпатизира на Русия и Орбан, междувременно встъпи в длъжност, по всяка вероятност ще предотврати прилагането на чл. 7 спрямо Унгария.

ЕС е с вързани ръце

През 2000 г., когато крайнодясната Австрийска партия на свободата, водена от покойния Йорг Хайдер, влезе в коалиционно правителство, останалите (тогава 14) членки на ЕС наложиха санкции на Австрия чрез замразяване на двустранните отношения. Не бяха проведени контакти или срещи на посланици на междуправителствено ниво и австрийски кандидати не бяха подкрепени за органите и офисите на ЕС.

По това време чл. 7 не съществуваше – той влезе в сила през 2003 г.

Санкциите обаче бяха отменени след няколко месеца до голяма степен поради реакцията срещу ЕС от обикновените австрийци, които смятаха, че те, а не тяхното правителство, са наказани.

Сега, дори с чл. 7, ЕС на практика е с вързани ръце, защото няма да може да го приложи заради изискването за единодушие. Същевременно унгарците са преобладаващо проевропейски настроени и при налагане на по-сериозно наказание на Будапеща това може да се промени.

Докато Орбан не бъде наказан от самите унгарски гласоподаватели, т.е. до провеждането на нови парламентарни избори в страната, което трябва да се случи през 2026 г., ЕС няма много какво да направи. Единственият вариант изглежда е размразяването на унгарското финансиране без Будапеща да е направила необходимите реформи, но в замяна на това Орбан да играе с Украйна.

Това изглежда малко вероятно и е лоша новина не само за Украйна и Молдова, но и за всяка друга страна, която се надява да се присъедини към блока в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
До: RoyBatty лъжата и манипулацията не е различно мнение, прозззта и неграмотна копейко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
RoyBatty
преди 4 месеца
???"ЕС не може да направи кой знае какво, за да реши проблема "Виктор Орбан""???КАКВО СТАНА С ДЕМОКРАЦИЯТА ? КАКВО СТАНА СЪС СВОБОДНОТО СЛОВО?ЗАЩО РАЗЛИЧНОТО МНЕНИЕ Е "ПРОБЛЕМ"? Нали идеята беше да сме равни и всеки да има право на мнение? Към тоталитаризъм ли вървим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 4 месеца
и как гладоподавателите ще го накажат, като реди изборите... ама и вие сте едни тъъъъпи жутналяяя! такива като тоя държавата ще съсипят, но власт няма да пуснат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Гошогошев
преди 4 месеца
До: kanartikinaНищо няма а и не могат да му направят Е така някой и друг "журналист" ще съска и толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
kanartikina
преди 4 месеца
еврономенклатурата упрабнява неприкрит рекет над непослушната Унгария !а сега не съвсем прикрито се готви за намеса в изборния процес тоест , във вътрешните работи на една суверена държава!похвално усърдие на васалите на сащ !но като стане Тръмп президент - ще им излезе през носа ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още