IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът на Турция за членството на Швеция в НАТО обръща фокуса към Унгария

Будапеща също задържа кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към военния алианс

17:03 | 24.10.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jakub Porzycki/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/Anadolu Agency via Getty Images

Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да придвижи напред кандидатурата на Швеция за членство в НАТО обърна фокуса към Унгария, пише Bloomberg.

Искането на Ердоган към парламента на страната му да ратифицира молбата на Швеция поставя тежестта върху плещите на депутатите в Анкара, които трябва да последват примера му. Това обаче повдига и въпрос за намеренията на Унгария, която също задържа кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг ще се срещне с шведския премиер Улф Кристерсон във вторник в Стокхолм.

Включването на скандинавската страна в НАТО, което се очаква от почти година и половина, ще промени динамиката на сигурността в Европа след нахлуването на Русия в Украйна, след като алиансът вече прие Финландия в подобен процес.

Унгарският парламент все още не е насрочил вот по присъединяването на Швеция. Парламентът одобри финландската кандидатура бързо миналата пролет, след като турският президент каза, че страната му ще даде съгласие за членството. Будапеща по-рано заяви, че няма да стои на пътя на Швеция, след като Анкара приеме кандидатурата.

В същото време обаче срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин по-рано този месец накара съюзниците на Будапеща в НАТО да изразят опасения за сигурността.

Сега се очаква парламентът на Турция да насрочи дата за започване на дебатите по кандидатурата на Швеция за членство в комисията по външни отношения, която в крайна сметка ще реши дали да изпрати протокола за присъединяване за окончателно гласуване.

Не е ясно кога ще бъде първоначалният дебат, но управляващата партия на Ердоган и съюзниците ѝ потенциално биха могли да го превърнат темата в приоритет, ако искат, на фона на натоварения график на законодателния орган за одобряване на бюджета за следващата година.

Столтенберг е изпратил писмо до всички държави членки преди около седмица, заявявайки, че Швеция трябва да стане член най-късно до срещата на външните министри на НАТО, насрочена за 28-29 ноември, посочва говорител на шведското правителство. Говорител на НАТО не е отговорил веднага на искане за коментар.

Йесика Росуал, шведският министър по въпросите на Европейския съюз, каза пред репортери във вторник, че планира да говори с унгарския си колега относно присъединяването към НАТО.

„Очакваме бързо решение и от Унгария и искаме да станем членове възможно най-скоро“, каза тя в Люксембург.

Турция беше един от последните противници, възпрепятстващи членството на Швеция, заедно с Унгария, обвинявайки Стокхолм, че не е направил достатъчно, за да разбие поддръжниците на сепаратистките кюрдски бойци, които Турция смята за терористи.

Балтийско море

Добавянето на най-голямата скандинавска страна към НАТО означава, че осем от деветте страни, които граничат с Балтийско море, ще бъдат в блока - само Русия ще е извън него. Включването на Швеция подобрява маршрутите за доставки до съседна Финландия, която охранява 1300-километрова граница с Русия и помага за защитата на Естония, Латвия и Литва.

Няма гаранция, че турският парламент ще действа бързо по въпроса, освен ако не бъде наредено от Ердоган. Депутатите от Партията на справедливостта и развитието и националистическия съюзник MHP са чувствителни към всеки знак на толерантност от страна на Стокхолм към поддръжниците на кюрдските екстремисти и протестите, които смятат за неуважителни. Ердоган също така свърза въпроса за членството с преговорите на Турция със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Швеция обеща да си сътрудничи по-тясно с Турция за противодействие на дейностите на кюрдската група ПКК, която е определена от ЕС за терористична организация. Откакто подаде кандидатурата си за членство в НАТО, скандинавската страна също така въведе нови, по-строги закони срещу тероризма и одобри продажбата на оръжие на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
унгария трябва да бъде изхвърлена от НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още