IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата страна, която изгуби всичките си ледници - Венецуела

Ледникът Хумболт е покривал 450 хектара, но през март изследователи от Университета на Андите в Колумбия съобщиха, че той се е стопил до едва 2 хектара

17:24 | 11.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Венецуела е първата държава в съвременната история, която изгуби всичките си ледници, предаде ЮПИ. 

Ледникът Хумболт, известен още като La Corona, беше последният във Венецуела. Страната загуби още пет други през миналия век поради последиците от изменението на климата. 

Няколко глациолози смятат, че ледената купчина, която е останала в националния парк Сиера Невада във Венецуела, в планинската верига на Андите, е твърде малка, за да се счита за ледник. 

Въпреки че няма световен стандарт за минималния размер на ледената маса, за да се счита за ледник, Геоложкият институт на САЩ приема, че 10 хектара е общоприет показател. 

Глациолозите Джеймс Киркхам и Мириам Джаксън казаха пред BBC, че учените определят ледника като „ледена маса, която се деформира под собственото си тегло“. 

В началото на XX век Венецуела има шест ледника с обща площ 999 кв. км.

Хумболт е покривал 450 хектара, но през март изследователи от Университета на Андите в Колумбия съобщиха, че той се е стопил до едва 2 хектара. 

Проучване от 2020 г. показва, че площта на ледниците във Венецуела е намаляла с 98% между 1952 и 2019 г. Скоростта на топене на ледниците се e увеличила около 1998 г. и е достигнала своя връх от близо 17% годишно в периода 2016-2019 г.

Въпреки че според изследователите ледниците са тясно свързани с културната идентичност, тяхната бърза загуба води и до повишаване на морското равнище. 

През декември венецуелското правителство се опита да спаси изчезващото ледено поле, като го покрие с термично одеяло. То е подобно на покритията, използвани в европейските страни за защита на ски пистите при по-топло време.

Учените разкритикуваха мярката, твърдейки, че с течение на времето синтетичното покритие ще се разгради и ще замърси околната среда с микропластмаса. 

Според Марк Маслин, професор по науки за земната система в Университетския колеж в Лондон, планинските ледници се нуждаят от много лед, за да отразяват слънчевите лъчи и да поддържат въздуха хладен през летните месеци. Сега ледникът Хумболт е загубил толкова много лед, че няма начин да се спре топенето.

„След като ледникът изчезне, слънчевата светлина нагрява земята, прави я много по-топла и намалява вероятността за натрупване на лед“, каза той. 

Учените Киркхам и Джаксън смятат, че до 2100 г. може да изчезнат между 20 и 80% от ледниците в световен мащаб, а „част от тази загуба вече е необратима“ поради въглеродните емисии.

Бързото намаляване на емисиите обаче би могло да спаси други ледници, „което ще има огромни ползи за поминъка и енергийната, водната и хранителната сигурност“, казаха те.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 3 седмици
Не се дава политкомисарчето Зелий... Какво са тук някакви си факти? Когато трябва да се преборим с престъпмисъл! Какво е реалността пред клаймътченч пропагандичката. Няма място за някаква си реалност. Бързо, във Венецуела гладуват, да изколлим стадата в Европа, за да им оправим клаймъта! Какво значи някаква си логика, когато имаме АДЖЕНДА да движим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 седмици
До: Biso ... редиш се до циклопчето и започваш да обясняваш на 7,1млн (около 20% от населението на венецуела) имигранти да се завърнат , щото вече вали , няма суша(почти) и венецуела е кандидат за БРИКС ... или на онези още 7млн дето ще напуснат до края на десетилетието ... :))) ... обяснете им че всичко е зелено и връзва , и с рассийката и поднебесната , който се вързал е прокопсАл ... да не се бутат по мексиканската и хамериканската граница , тия там се разпадат и спят под мостовете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 седмици
Правителството на президента Мадуро обяви, че са арестувани както управители на магазини, така и мародери като част от икономическата война във Венецуела между социалистическата държава и безскрупулните бизнесмени, предава агенция Ройтерс. В мащабната предколедна кампания, напомняща за драматичния стил на покойния президент Уго Чавес, Мадуро изпрати войници да окупират верига магазини за електроника и инспектори да проверяват други магазини дали раздуват цените на стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 3 седмици
До: zelka007Гледам едни данни за обема на валежите във Венецуела за периода 1901-2022 г. За последните 15 години минимума е бил през 2014 и от там на сетне обема расте, като за 2022 обема е бил с 30% повече в сравнение с минимума. А защо гладуват хората е друг въпрос. БВП на страната е паднал с 75% за периода 2012-2022. От 372 милиарда долара до 92 милиарда през 2022г. За 2020 БВП е бил само 44 милиарда долара. Спада започва при президента Чавес и продължава при Мадуро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 седмици
До: cyclop ... хаха ... обясни го на венецуелците , дето чакат поредният кораб с хранителни помощи ... местната голяма водно-електрическа централа , ограничава подаването на електричество поради недостиг на вода , режим на тока дори в столицата Каракас ... чакат да дойде поредният кораб с ориз , брашно , боб , за да изхранват населението си ... нескончаем поток на разселващи се хора от Венецуела към съседните държави ... обясни им да чакат реколтата от Дубай , нема да имат проблеми ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
cyclop
преди 3 седмици
Ама каква стана тя... Едвам свършила тая ледникова епоха, и двеста години по-късно се топят ледниците тцъ тцъ... Как ще оцелеем с тоя клаймътченч... Все по-топло и зелено и дъждовно става... Ей на и в пустинята взе дъжд да вали... По-бързо да покриваме земеделската земя със соларни панелчета и да махаме кравите, преди да е станало рай на Земята.. Тоя холодомор няма да се организира сам, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
zelka007
преди 3 седмици
хаха ... циклопче , пиши им на тия да садят дървета , завалиите не знаят ... там от едно десетина годинки е сушаво , огромни летни горски пожари , режим на водата . пресъхващи кладенци , реки и язовири ... все пак сме само в началото все още ... освен това не се е стопил окончателно ледникът , има все още 2 хектара от него ... :))) ... после няколко годинки докато изсъхне окончателно и почвата и започва ерозията ... след това вече няма връщане назад на тази територия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още