IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът на Microsoft срещу OpenAI е напълно логичен

Софтуерният гигант е силно зависим от стартъпа, който до голяма степен остава независим

11:42 | 11.05.24 г.
Сатя Надела. Снимка: Bloomberg L.P.
Сатя Надела. Снимка: Bloomberg L.P.

Когато Microsoft инвестира повече от 10 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект OpenAI, учените в нейното легендарно изследователско подразделение са раздразнени, че ще бъдат избутани встрани от един по-нов играч извън компанията. Същевременно Microsoft Research беше на повече от 30 години и беше пълна с уважавани учени, които бяха спечелили наградите Тюринг и Fields Medals, и ето че главният изпълнителен директор Сатя Надела миналото лято ги укори, че изостават от Google в изследванията на изкуствения интелект (AI).

Надела обаче не прехвърляше фокуса си от един изследователски екип към друг. Той правеше това, което прави най-добре – разклоняване на дейностите, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Изглежда, че Надела все още работи върху стратегически залог срещу OpenAI, изграждайки собствена технология за голям езиков модел. Главният технологичен директор на Microsoft Кевин Скот потвърди в публикация в LinkedIn, че компанията работи по AI модел, наречен MAI-1. Според скорошна статия в The Information той ще бъде достатъчно голям, за да се конкурира с OpenAI.

Същият страх да не пропусне нещо е това, което подхрани първата инвестиция на Microsoft в OpenAI на първо място. През юни 2019 г. Скот предупреждава Надела за напредъка, който постига OpenAI, сочат имейли, публикувани в рамките на антимонополно разследване на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Google. Скот признава, че първоначално е бил силно пренебрежителен към работата на компанията, преди да осъзнае, че Google и OpenAI вече могат да обработват човешкия език по начини, които „не можем лесно да възпроизведем“. Когато се вглежда по-внимателно в разликата между Microsoft и лидерите, „се притесних много“, споделя Скот.

След това Надела включва главния финансов директор Ейми Хууд в серията имейли. „Ето защо искам да правя това“, казва той, визирайки осъществилата се месец по-късно първоначална инвестиция от 1 млрд. долара в OpenAI.

Въпреки че някои главни изпълнителни директори могат да оставят новия си партньор да проправи стратегическия път на компанията, Надела не го направи. Неговият радикален стремеж да диверсифицира бизнеса на Microsoft в последните 10 години отразява този подход към ограничаване на зависимостта на компанията от един доминиращ продукт като нейната операционна система Windows. Когато вижда спада на продажбите на персонални компютри на хоризонта през 2014 г., Надела насочва Microsoft към облачния бизнес, а компанията се сдобива с над 20% от глобалния пазар на изчислителни облаци.

Същата стратегия за защита може да помогне и ако OpenAI „издърпа килимчето“ изпод краката на Microsoft отново. Миналата година драматичното уволнение и завръщане на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман помогна на Microsoft да получи място на наблюдател в нейния корпоративен борд, но необичайната структура на фирмата за изкуствен интелект все още представлява бомба със закъснител за Надела.

OpenAI остава „изцяло независима компания“, управлявана от своя борд с нестопанска цел, според сайта на стартъпа. Този борд решава дали и кога OpenAI най-накрая е разработил „изкуствен общ интелект“ (AGI) на човешко ниво, което Microsoft няма право. „AGI е изрично орязан от всички търговски и лицензионни споразумения“, казва компанията.

Същевременно бордът на OpenAI може да реши да спре споделянето на технологията на компанията с Microsoft по същия начин, по който реши да уволни Алтман. Това поставя Надела в несигурна позиция и прави усилията му да изгради мощен AI на вътрешно ниво още по-разумни.

Успехът на това усилие в друг въпрос. Вътрешните екипи за изкуствен интелект на Microsoft имат много неща, с които трябва да се справят: унижението от изоставането от Google, укорите от Надела и миналите гафове с проекти като Tay – чатботът, който пускаше расистки и обидни съобщения.

Мустафа Сюлейман, съоснователят на Google DeepMind, е новото лице на усилията на Microsoft в областта на AI. Това е добър знак за осъществявянето на план Б на Надела, ако някога е наистина необходим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още