IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитите на Илон Мъск са засегнати от геомагнитната буря

Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята

16:26 | 11.05.24 г.
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg

Сателитното подразделение на SpaceX на предприемача Илон Мъск - Starlink, предупреди в събота за "влошено обслужване", тъй като Земята е застигната от най-голямата геомагнитна буря заради слънчевата активност от две десетилетия насам, съобщи Ройтерс.

Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в областта на сателитния интернет.

По-рано в публикация в X Мъск написа, че сателитите на Starlink са подложени на голямо напрежение поради геомагнитната буря, но засега се държат.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ съобщи, че бурята е най-голямата от октомври 2003 г. и вероятно ще продължи и през уикенда, създавайки рискове за навигационните системи, електропреносните мрежи и сателитната навигация, както и за други услуги.

Хилядите спътници Starlink в ниска околоземна орбита използват междуспътникови лазерни връзки, за да предават данни помежду си в пространството със скоростта на светлината, което позволява на мрежата да предлага интернет покритие в целия свят.

Заради изключително силната геомагнитна буря небето над някои райони в Великобритания, Германия и Ирландия беше озарено от Северно сияние, съобщи dpa. В САЩ сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния. 

Екстремната геомагнитна буря от най-високата пета степен G5 е предизвикана от серия изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още