IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция: Ще подкрепим Швеция за НАТО само след конкретни стъпки срещу тероризма

Парламентът на Турция се подготвя да разгледа молбата за присъединяване на скандинавската страна към алианса

10:14 | 01.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швеция трябва да предприеме по-нататъшни „конкретни стъпки“ срещу тероризма, за да спечели подкрепата на Анкара за кандидатурата ѝ за НАТО, каза турският вицепрезидент, докато парламентът на Турция се подготвя да разгледа молбата за присъединяване на скандинавската страна, пише Financial Times.

Джевдет Йълмаз коментира пред изданието, че „не виждаме задоволително ниво на изпълнение“ на споразумение от миналата година, в което Швеция обеща по-строги действия срещу екстремистки организации, включително кюрдска въоръжена група, която от десетилетия води бунтове в Турция.

На срещата на върха на НАТО, която се проведе във Вилнюс през юли, президентът Реджеп Тайип Ердоган се съгласи с искането на Стокхолм да се присъедини към военния алианс, но турският парламент, който се събира отново в неделя след лятната си ваканция, все още трябва да ратифицира присъединяването на Швеция.

Стокхолм прекрати дългогодишната си политика на неутралитет след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, а молбата му за присъединяване към НАТО беше одобрена от всички членове на алианса с изключение на Турция и Унгария.

Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ръководи коалиция, която контролира парламента, многократно е заявявал, че подкрепата на Турция за кандидатурата на Стокхолм за НАТО зависи от това Швеция да предприеме действия срещу хора, за които смята, че са свързани със сепаратистката Кюрдска работническа партия и с религиозна мрежа, за която твърди, че стои зад опита за преврат през 2016 г.

„Нашият парламент е много чувствителен по тези въпроси, защото в Турция има обществено мнение“, посочва Йълмаз в интервю. „Ако не видим достатъчен напредък на практика, тогава парламентът ще бъде под голям натиск.“

Йълмаз, ветеран политик от ПСР и бивш депутат, който през юни беше назначен за вицепрезидент, каза, че одобрението на парламента ще зависи от това дали „има реални конкретни стъпки, предприети срещу терористичните групи или лица, които работят открито срещу Турция“. През юли шведски съд пък осъди турски гражданин на затвор за финансиране на Кюрдската работническа партия.

Въпреки това спорадичните демонстрации, в които протестиращите държаха знамена на въпросната партия в Швеция - страна, известна с широката защита на свободата на словото - разгневиха Анкара. Ердоган и правителството му също така многократно критикуваха инциденти в Швеция, при които демонстранти изгаряха публично копия на Корана през последните месеци.

През май шведският премиер Улф Кристерсон сподели във Financial Times, че страната му вече е предприела значителни действия срещу тероризма, но че всички мерки трябва да бъдат „съвместими с върховенството на закона и демокрацията“.

Скандинавските дипломати казаха, че Швеция остава уверена, че Турция ще ратифицира молбата ѝ след силни демонстрации на подкрепа от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и САЩ. Столтенберг и външният министър на Турция обсъдиха разширяването на НАТО в телефонен разговор в петък, според турското правителство.

Министерството на външните работи на Швеция не е отговорило на запитванията за коментар.

Същевременно вълна от престъпления в Швеция, която накара правителството да обмисли използването на армията, за да помогне на полицията, отчасти произтича от вътрешен конфликт в наркобанда, управлявана от кюрд, избягал от Швеция за Турция. Няколко политици призоваха шведското правителство да бъде по-настоятелно в повдигането на въпроса с Турция, въпреки молбата за членство в НАТО.

Междувременно анализатори предполагат, че кандидатурата на Швеция за НАТО може да бъде свързана с искането на Турция за закупуване на изтребители F-16 на стойност милиарди долари, което беше задържано от Конгреса на САЩ. Тази седмица Ердоган коментира пред държавни медии: „Надявам се, че ако те (САЩ) удържат на думата си, нашият парламент ще направи същото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 7 месеца
Турция ще подкрепи Швеция за влизането й в терористичната организация НАТО, след като последната направи конкретни стъпки срещу тероризма. Ами шведите да разтурят терористите от НАТО тогава! По-големи антитерористични действия няма от това! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още