IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е близо до споразумение с OpenAI за включване на ChatGPT в iPhone

Apple планира да направи голям пробив в областта на изкуствения интелект през юни

20:10 | 11.05.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple Inc. е сключил споразумение с компанията за изкуствен интелект OpenAI за използване на технологията ѝ ChatGPT в iPhone, твърдят пред Bloomberg запознати източници. Според тях това е част от по-широкия стремеж на Apple за въвеждане на функции за изкуствен интелект в устройствата ѝ.

Двете страни финализират условията на договор за използване на функциите на ChatGPT в iOS 18, следващата операционна система за iPhone, твърдят източниците, пожелали анонимност поради конфиденциалния характер на информацията.

Apple е провела разговори и с Google на Alphabet Inc. за лицензиране на нейния чатбот Gemini. Тези преговори не са довели до резултат, но все още са в ход.

Евентуално споразумение с OpenAI би позволило на Apple да предложи популярен чатбот като част от вълната от нови функции с изкуствен интелект, които планира да обяви следващия месец. Няма обаче гаранция, че споразумението ще бъде обявено в най-скоро време.

Представители на Apple, OpenAI и Google са отказали коментар.

Apple планира да направи голям пробив в областта на изкуствения интелект през юни, когато ще се проведе годишната ѝ конференция за разработчици Worldwide Developers Conference. Като част от кампанията компанията ще използва някои от предстоящите си функции за изкуствен интелект чрез центрове за данни, оборудвани със собствени процесори, съобщи Bloomberg.

Миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че лично той използва ChatGPT на OpenAI, но добави, че има "редица проблеми, които трябва да бъдат решени". Той обеща, че новите функции на изкуствения интелект ще се появят в продуктите на Apple на "много обмислена основа".

По време на конферентния разговор за отчета за приходите миналата седмица той заяви, че Apple ще има предимство в областта на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още