IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разработва собствен AI чип за центрове за данни

Компанията изостава от другите технологични гиганти в областта на генеративния изкуствен интелект

10:16 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската технологична компания Apple Inc. разработва собствен чип за инструменти с изкуствен интелект в центрове за данни, въпреки че не е ясно дали той някога ще бъде наистина внедрен, съобщи Wall Street Journal.

Усилията ще надградят предишни опити на Apple за създаване на собствени чипове, които се използват в iPhone, Mac и други устройства, пише вестникът, като се позовава на анонимни източници, запознати с въпроса. Проектът за сървър е с кодовото име ACDC в рамките на компанията, твърди вестникът.

Apple изостава от другите технологични гиганти в областта на генеративния изкуствен интелект, който е в основата на чатботовете и други популярни нови инструменти. Но компанията се готви да представи нова стратегия за изкуствения интелект на своята Световна конференция за разработчици следващия месец.

Очаква се подходът й да се съсредоточи върху нови проактивни функции, които да помагат на потребителите в ежедневието им, съобщи Bloomberg. Apple също така е провела разговори с потенциални партньори като Google на Alphabet Inc. и OpenAI за предоставяне на услуги за генеративен изкуствен интелект.

Ако Apple продължи със собствен сървърен процесор, тя ще последва някои от най-големите технологични компании в това отношение. AWS на Amazon.com Inc., Google, Microsoft Corp. и Meta Platforms Inc. разполагат с центрове за данни, които до известна степен работят с разработени от тях полупроводници. Подобни усилия намалиха традиционната доминация на компонентите на Intel Corp.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,2% в края на сесията в понеделник. От началото на годината те поевтиняват с над 5%. Представител на базираната в Купертино, Калифорния, компания не е отговорил веднага на запитвания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още