IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple планира големи промени в Mac с интегрирането на AI

Компанията е все по-близо до производството на нови модели с чипа M4

11:01 | 12.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple иска да засили мудните си продажби на компютри и се готви да преработи цялата си линия Mac, оборудвайки я със собствени процесори, предназначени да подчертаят ролята на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Компанията, която пусна първите модели Mac с чиповете M3 преди пет месеца, вече е близо до началото на производството на следващото поколение – процесорите M4, твърдят източници, запознати с въпроса. Новият чип ще се предлага в три основни разновидности, а Apple се стреми да актуализира всеки модел Mac с него, допълват източниците, пожелали анонимност, тъй като плановете не са обявени публично.

Новите модели Mac се подготвят във важен момент. След като достигнаха върха си през 2022 г., продажбите на Mac спаднаха с 27% през последната фискална година, която приключи през септември. През празничния период приходите от компютърната линия останаха без изменение. Apple се опита да вдъхне нов живот на бизнеса си с Mac с фокусираното върху M3 събитие миналия октомври, но тези чипове не донесоха значително подобрение в представянето спрямо чиповете M2 от предходната година.

Същевременно Apple се опитва да навакса изоставането си в областта на изкуствения интелект, където Microsoft, Google и други технологични компании напредват по-бързо. Новите чипове са част от по-мащабните усилия за вплитане на AI възможности във всичките ѝ продукти.

Apple иска да пусне актуализираните модели в края на тази година и да продължи до началото на следващата година. Ще има нови модели Mac като 14-инчовия MacBook Air, висок клас модели MacBook Pro с 14- и 16-инчов екран, както и Mac mini, всичките с чип M4. Плановете на компанията обаче могат да се променят. Говорител на Apple отказва да коментира въпроса.

Цената на акциите на Apple се повиши с 4,3% до 175,04 долара в четвъртък в Ню Йорк – най-големият ѝ дневен ръст от 11 месеца. От началото на годината до края на търговията в сряда стойността на книжата на компанията се е понижила с 13 на сто.

Ходът показва колко бързо Apple планира да обнови iMac и MacBook Pro, тъй като и двете линии бяха актуализирани наскоро – през октомври. Mac mini последно беше обновен през януари 2023 г.

След това Apple планира да предложи още модели Mac с M4 през 2025 г. Това включва актуализация на 13- и 15-инчовия MacBook Air през пролетта, Mac Studio около средата на годината, а по-късно през 2025 г. – Mac Pro. MacBook Air получи чип M3 миналия месец, докато Mac Studio и Mac Pro бяха обновени с процесори M2 миналата година.

Чиповете от линията M4 включват версия от базово ниво, наречена Donan, по-мощни модели, наречени Brava и висок клас с кодовото име Hidra. Компанията планира да подчертае възможностите за работа с изкуствения интелект на тези компоненти и как те се интегрират със следващата версия на macOS, която ще бъде представена през юли на годишната конференция на разработчиците на Apple.

Чипът Donan ще се ползва в базовите MacBook Pro, в новите MacBookAir и в ниския клас версия на Mac mini, докато Brava чиповете ще са във високия клас MacBook Pro и в по-скъпата версия на Mac mini. За Mac Studio Apple тества версия с непоказан M3 чип и вариация на процесора M4 Brava.

Най-високият клас компютър на Apple – Mac Pro, ще получи нов Hidra чип. Mac Pro остава най-слабо продаваният модел в гамата на компанията, но има добра група от фенове. След като някои клиенти се оплакаха от спецификациите на собствените чипове на Apple, компанията се стреми да подобри това предложение за следващата година.

Като част от новостите Apple обмисля да позволи на своите настролни компютри Mac да поддържат до половин терабайт памет. Настоящите Mac Studio и Mac Pro достигат 192 GB – много по-малък капацитет от предишния Mac Pro на Apple, който използва процесор на Intel. По-ранната машина работеше с готова памет, която можеше да се добави по-късно и обработваше до 1,5 TB. При вътрешните чипове на Apple паметта е по-дълбоко интегрирана в основния процесор, което затруднява добавянето на още.

Големият фокус на Apple през тази година е да добави нови функции в своите продукти. Копмпанията планира да покаже редица нови функции на своята конференция за разработчици през юни. Голяма част от тези функции са проектирани да работят на самите устройства вместо на отдалечени сървъри, а по-бързите чипове ще помогнат за тези подобрения. Apple също така планира да направи актуализации, фокусирани върху AI, на тазгодишния процесор на iPhone.

Преминаването към собствени чипове беше част от дългогодишна инициатива, известна като Apple Silicon. Технологичният гигант започна да използва свои собствени полупроводници в iPad и iPhone 4 през 2010 г., преди да пренесе технологията в Mac през 2020 г. Целта е да обедини по-добре своя хардуер и софтуер с основните компоненти и да се отдалечи от процесорите на Intel. Досега тези усилия са успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още