IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи новите си модели MacBook Pro и iMac

Устройствата ползват собствените чипове на технологичния гигант M3, M3 Pro и M3 Max

17:22 | 31.10.23 г.
Снимка: Apple.com
Снимка: Apple.com

Apple представи нови модели MacBook Pro и iMac, както и три нови чипа, използвани в тях. Освен това заяви, че е променила дизайна на своите графични процесори (GPU) – ключова част от чипа, където Nvidia е пазарен лидер, предава Ройтерс.

Новите компютри и чиповете M3, M3 Pro и M3 Max бяха представени на онлайн събитие, силно фокусирано върху професионалистите, които могат да ползват този тип устройства.

В САЩ 14-инчовият лаптоп MacBook Pro е с начална цена от 1599 долара, а 16-инчовата версия започва от 2499 долара. Новият настолен компютър iMac с чип M3 ще се продава с начална цена от 1299 долара. Част от устройствата ще бъдат налични от следващата седмица, а други няма да се продават до края на ноември.

Apple се радва на съживяване на бизнеса с Mac, като успя да удвои пазарния си дял до близо 11% от 2020 г. насам, когато се раздели с Intel и започна да използва собствени чипове в своите машини, сочат предварителни данни на IDC.            

Като част от фокуса върху бизнес потребителите, компанията показа нова функция за сигурно споделяне на екрана, която ще им позволи да работят на компютрите си и отдалечено.

Собствените чипове на Apple, които използват дизайн на Arm Technologies, донесоха на компютрите Mac по-добър живот на батерията, а за някои задачи и по-добра производителност на устройствата, ползващи операционната система Windows на Microsoft.

За разлика от други производители на лаптопи, които могат да комбинират централен процесор (CPU) от Intel с GPU от Nvidia, Apple е комбинирала и двете части в своите полупроводници, което според нея им дава по-добра производителност от конкурентите.

Промените, които направи Apple, разтърсиха пазара, а това стимулира Qualcomm да удвои усилията си да произвежда базирани на архитектурата на Arm чипове за Windows. Миналата седмица Qualcomm обяви, че пуска чип, който е едновременно по-бърз и по-енергийно ефективен от някои предложения на Apple. Миналата седмица Ройтерс съобщи, че Nvidia също планира да навлезе по-активно на пазара на персонални компютри през 2025 г.

Новите устройства на Apple са насочени предимно към дизайнери, музиканти и софтуерни разработчици. По време на представянето компанията подчерта, че начинът, по който се използва паметта, може да послужи и на изследователи, занимаващи се с изкуствен интелект, чиито чатботове и други творения често са ограничени от това колко данни могат да се съхраняват в паметта на компютъра.

След като намали цената на 14-инчовия MacBook Pro от 1999 долара до 1599 долара в САЩ, Apple изглежда елиминира по-евтиния 13-инчов модел MacBook Pro, струващ 1299 долара, който се продаваше много сред бизнес потребителите, коментира Бен Баджарин, главен изпълнителен директор и главен анализатор в Creative Strategies.

Този ход вероятно ще направи по-ясен избора между отделните линии на компанията – между ориентираните към продуктивността модели MacBook Air, които достигат 1299 долара, или новите MacBook Pro модели с начална цена от 1599 долара.

Mac донесе 40,18 млрд. долара приходи за фискалната 2022 г., или около 11% от общите приходи на технологичния гигант. Макар че сумата беше с 14% повече спрямо преходната фискална година, приходите от продажби тази година се забавиха заедно с останалата част от индустрията за персонални компютри, която претърпя спад след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още