IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изостава в надпреварата с изкуствения интелект. Сега инвестира милиарди в него

Компанията все още не е пуснала решение от типа на ChatGPT

22:55 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple е на път да харчи по 1 млрд. долара годишно за разработката на продукти с генеративен изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Това се случва в момент, в който компанията се опитва да догони някои конкуренти, които вече са представили нови продукти и функции с изкуствен интелект (AI), като Google, Microsoft и Amazon.

Apple използва AI в продуктите си, но не е пуснала собствен генеративен изкуствен интелект, подобен на ChatGPT или Google Bard. Вместо това изкуственият интелект на Apple се ползва за неща като подобряване на снимки и автоматично коригиране на текст.

Досега Apple е изградила собствен голям голям езиков модел, известен като Ajax, но се носят слухове за чатбот, известен на вътрешно ниво като Apple GPT. Нито едно от двете решения обаче все още не е интегрирано в продукти на компанията.

Гигантът потенциално иска да интегрира AI в Siri, Messages и Apple Music. За последното Apple ще използва изкуствен интелект за създаването на автоматично генерирани плейлисти, както прави Spotify, благодарение на партньорството си с OpenAI. Компанията също така проучва възможността да използва изкуствен интелект в Xcode, за да помага на разработчиците на приложения.

Директорите на Apple, ръководещи инициативите, свързани с изкуствения интелект, са Джон Джанандреа, който е старши вицепрезидент по машинното обучение и стратегията, Крейг Федериги – старши вицепрезидент „Софтуерно инеженерство“, и Еди Кю, ръководител на услугите.

Говорител на Apple не е открит веднага за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още