IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Академията на Виктор Орбан, или как се отглеждат бъдещи националисти

Колежът „Матяш Морвин“ разполага с повече от 1 млрд. долара, предоставени от унгарския премиер, за да осигури и подкрепи бъдещите лидери на страната

14:55 | 24.11.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В бивш четиризвезден хотел в зеления 11-ти район на Будапеща, колежът „Матяш Корвин“ приветства младежите в един относителен свят на лукс. Разположен на 20 минути пеша нагоре по поречието на Дунав, комплексът предлага спа център и учебни кампуси с изглед към парк с езерце, в което плуват патици. Студентите могат да участват в семинари, вариращи от дигитална трансформация до модернизъм в архитектурата. На удобно за тях разстояние се намира кафене, кръстено на консервативния английски философ Роджър Скрутън. Могат и да се запишат за учебни пътувания до Великобритания и Ирландия, пише Bloomberg.

MCC, както е известен колежът на местно ниво, не познава проблеми като недостига на учители и очуканата инфраструктура, типични за унгарските училища и колежи в момента. Причината е, че MCC не е типична институция в страна, където властта е съсредоточена около един човек и неговия светоглед.

Колежът разполага с повече от 1 млрд. долара, осигурени от премиера Виктор Орбан и неговото правителство, за да подхранва бъдещите лидери на Унгария. Подкрепен от пари, сравними с останалата част от комбинирания бюджет за висшето образование в страната, MCC се превърна в тренировъчна база за следващото поколение последователи на Орбан, за да се гарантира, че националистическите сили, симпатизиращи на неговата „нелиберална демокрация“, са подкрепени от свежа кръв.

Миналия месец MCC отвори още един обект в Словакия, който се присъединява към 18-те центъра в Унгария, един университет във Виена и експанзия в Румъния и Украйна. Освен това колежът има клонове и партньорства в Брюксел, Берлин и Великобритания и планира да изгради много по-внушителна сграда от сегашната централа.

Езерото пред колежа в Будапеща. Снимка: Bloomberg L.P. Езерото пред колежа в Будапеща. Снимка: Bloomberg L.P.

Той е домакин на събития с лектори, включително бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън и професора от Колумбийския университет Джефри Сакс, който споделя някои от критиките на Орбан за санкциите срещу Русия заради войната ѝ в Украйна. Съвсем наскоро бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, съюзник на Орбан срещу имиграцията, беше отбелязан като знаменитост на събитие на MCC в Будапеща на 8 ноември.

Настоятелството на MCC се председателства от Балаш Орбан, близък сътрудник на унгарския премиер, който няма роднинска връзка с него въпреки еднаквите фамилии. Колежът се описва като „независим, без да е ценностно неутрален“ и основната му мисия е да развива таланти, а не да налага някаква идеология, изтъква ръководството му.

„Не става въпрос главно за унгарската мека сила“, посочва Балаш Орбан в кулоарите на събитие в Париж по-рано този месец. „Става въпрос за моите ученици. Аз съм отговорен за новото поколение унгарци”, добавя той.

MCC предлага допълнителни часове за ученици, посещаващи други училища и университети, за да подобрят своите езикови умения, писане и комуникация, които често са проблемни точки в редовната образователна система, фокусирана върху ученето наизуст.

С курсове, вариращи от икономика до психология, колежът обхваща основното ниво до менторството и изследователската подкрепа за докторанти, главно в хуманитарните науки.

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P. Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Все пак това не е обикновено учебно заведение. След скромно начало като малка академия, основана през 90-те години на миналия век, то се превръща в ключов лост за влияние на Орбан върху образованието, подкрепен от огромна финансова мощ.

Инжектирането на активи от правителството през 2020 г. помага на колежът да стане собственик на 10% от акциите на петролната рафинерия Mol Nyrt. и на производителя на лекарства Gedeon Richter Nyrt. Двете компании съставляват около половината от стойността на основния унгарски борсов индекс.

MCC също така може да се похвали с първокласни имоти в Унгария и мажоритарен дял в Libri, издателство, което предизвика противоречия, като опакова някои книги в пластмасово фолио. Компанията откликна на закон, въведен от правителството, който ограничава маркетинга около материали, за които може да се счита, че рекламират хомосексуалността или промяната на пола при непълнолетни.

Последна актуализация: 14:55 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: pinoccio ... с държавни пари си отглежда партийни кадри ... :))) ... кое не му фащаш на "колежа" ?! полуграмотната и мързелива прослойка и дай да политиканства и да развива дървени философии ... то затова икономиката им пропада , отдавна излезнА от клубът на Чехия и Полша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: mr. Yoda ... днеска много скромно с рекламите на отвари ?! що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 5 месеца
Академията на Тиквестора, или как се отглеждат бъдещи зелки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio или да уточня с ваши думи и за по проооости копейкиии... Сорос е изковал Орбан, та колко да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio кво си недоволна мааа, Орбан е бил стипендиат на Сорос... това рашиститв не сте много умно племе :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 месеца
Другото е Сорос да му кове кадри за интернационалисти. Ама Орбан има нужда някой да прави деца в Унгария и да създава условия за това. Докато интернационалистите се интересуват само от промискуитета на Съевата дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още