IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Академията на Виктор Орбан, или как се отглеждат бъдещи националисти

Колежът „Матяш Морвин“ разполага с повече от 1 млрд. долара, предоставени от унгарския премиер, за да осигури и подкрепи бъдещите лидери на страната

14:55 | 24.11.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

MCC разполага с около 7000 студенти, с планове да увеличи броя им до 10 хиляди. А със своето ветроходно пристанище на унгарското езеро Балатон и стипендии за извършване на изследвания в чужбина, колежът е неустоим магнит за много млади хора.

Подобно на Орбан, който продължава да учи със стипендия в Оксфордския университет, мнозина от тези студенти са от по-бедни среди. За Золтан Туро от Източна Унгария MCC открива „множество възможности“, които иначе не би имал.

Син на неграмотен баща от ромската общност, 24-годишният младеж е последна година социология в университета „Кароли Гашпар“ на Реформираната църква в Унгария и посещава програмата за ромски таланти на MCC. Той прекарва един уикенд на месец в семинарите на колежа, получава помощ, за да освежи математическите си умения и уроци, за да подхранва двойната си идентичност на унгарец и член на ромското малцинство.

„MCC очевидно е консервативна институция, нейните ценности се основават на това, включително християнските ценности“, споделя Туро, който получава стипендия от MCC и я допълва, като работи като сервитьор в мексикански ресторант.

По-противоречиво е разширяването на MCC в съседни страни с унгарски малцинства, които остават, след като Унгария губи повече от половината си територия след Първата световна война като част от Австро-Унгария. На уебсайта си колежът говори за насърчаване на патриотизма и на млади хора, които ще се „грижат за унгарската нация”.

Миналия месец MCC създаде нов институт, посветен на изследването на националното съзнание на Унгария, използвайки казуси на етнически унгарци в чужбина, за да помогне да се определи какво означава да си част от нацията. Анита Майор, която е съпредседател на института със съпруга си, казва, че изследването ще бъде аполитично и ще разглежда и гледната точка на мнозинството от населението.

„Не мисля, че изобщо ще бъдем подложени на какъвто и да е натиск“, споделя тя, добавяйки: „Стремим се да запазим ценностите, които служат за укрепване на унгарската идентичност сред унгарците, живеещи както във, така и извън нашите граници“.

MCC има клон в Западна Украйна, където Орбан обвини властите, че лишават етническото унгарско малцинство от правата им да използват своя език, особено в образованието.

Най-новият клон се намира в Дунайска Стреда, Словакия, който беше официално открит през октомври. По-голямата част от жителите на града югоизточно от Братислава са етнически унгарци. Кристиан Помихал, ръководител на местния филиал на MCC, казва, че обучението е насочено предимно към говорещите унгарски език, въпреки че е отворено и за словашки студенти.

Обратно в централата си в Будапеща, генералният директор Салай изтъква, че MCC няма да бъде толкова популярен сред студентите, ако се опита да им наложи някаква идеология. Но те трябва да знаят, че са част от групова култура.

„Индивидуализмът не води до успех в днешния свят“, коментира още Салай. „Младите хора трябва да знаят, че са част от общност, независимо дали това е тяхното семейство, унгарската нация или Европа. Това зависи от тях”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: pinoccio ... с държавни пари си отглежда партийни кадри ... :))) ... кое не му фащаш на "колежа" ?! полуграмотната и мързелива прослойка и дай да политиканства и да развива дървени философии ... то затова икономиката им пропада , отдавна излезнА от клубът на Чехия и Полша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: mr. Yoda ... днеска много скромно с рекламите на отвари ?! що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 5 месеца
Академията на Тиквестора, или как се отглеждат бъдещи зелки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio или да уточня с ваши думи и за по проооости копейкиии... Сорос е изковал Орбан, та колко да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio кво си недоволна мааа, Орбан е бил стипендиат на Сорос... това рашиститв не сте много умно племе :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 месеца
Другото е Сорос да му кове кадри за интернационалисти. Ама Орбан има нужда някой да прави деца в Унгария и да създава условия за това. Докато интернационалистите се интересуват само от промискуитета на Съевата дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още