IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Украйна не може да спечели войната срещу Русия

Унгарският президент се надявал Доналд Тръмп да се пребори за връщането си в Белия дом 

13:59 | 23.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна не може да спечели войната срещу Русия, заявява в интервю за Bloomberg министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който е смятан за най-близкия до Кремъл ръководител на страна член на Европейския съюз.

„Като погледнем цифрите, като погледнем обстановката, като погледнем факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, очевидно е, че няма да има победа за бедните украинци на бойното поле", казва Орбан пред главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт във вторник.

Войната може да бъде спряна само когато Русия сключи споразумение със САЩ, казва Орбан. Той добавя, че се надява Доналд Тръмп да се пребори за преизбирането си догодина и че макар да е бил в противоречие с президента Джо Байдън, за бизнеса не е било добре да критикува САЩ.

В речта си на Катарския икономически форум в Доха Орбан заяви, че правителството му се е отклонило от „основния" подход на Европейския съюз по отношение на Украйна, след като Русия нахлу в съседката си миналата година. 

Под неговото самообявено за „нелиберално" ръководство Унгария блокира транш от финансовата помощ на ЕС за Украйна в размер на 500 млн. евро. Тя се противопоставя и на налагането на нови санкции срещу Русия, позовавайки се на двустранни спорове с правителството в Киев.

Те включват искане Киев да премахне OTP Bank Nyrt, най-големият унгарски кредитор, който има операции както в Русия, така и в Украйна, от списъка на международните военни спонсори.

През миналата седмица унгарският външен министър Петер Сиярто заяви освен това, че Украйна ограничава образователните права на етническите унгарски граждани в страната. След това той се позова на материал на Washington Post, според който президентът Володимир Зеленски в един момент е обмислял взривяване на тръбопровод, доставящ петрол от Русия за Унгария през Украйна. 

Подходът на Орбан към Украйна и близките му връзки с Русия подчертават противоречивите му отношения със съюзниците му в ЕС и НАТО. 

Много членове на алианса го критикуват, че е подкопал демокрацията и е позволил на корупцията да процъфтява по време на повече от десетгодишното си управление.

Унгария е един от малкото членове на НАТО, които отказаха да доставят оръжия, за да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия. Критиците на Орбан твърдят, че настояването му ЕС да намали финансирането за Киев е равносилно на искане за капитулация пред руската агресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 5
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007 Фекален, остават 2 дена нали знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 28
evlogi
преди 11 месеца
Това едва ли е кой знае каква изненада.Но пък и Русия не може да победи Украйна. Ето това вече е забавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 30
zelka007
преди 11 месеца
До: penkiler1415 ... тоз е посредствен говнoед ... виж , че едно изречение не може да подреди ... :))) ... ама така става , позволиха на всякакви достъп до компютър и интернет и изплуваха от канала ... как си е добре в рассийката и поднебесната кинкалерия ... едно несвъразно изречение и 20г в Сибир или пустинята Гоби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 33
khao
преди 11 месеца
Забелязвам че всички руски проксита и троловете са мобилизирани ... едните да просят за преговори, а другите отново ни плашат със смешната им армия! Това е добър знак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 35
OHЯ
преди 11 месеца
Бай Орбан е време да изкара унгарците от ЕС и да идат в богатия изток ! Тогава вече ще има по-изостанала държава от Бг в европата ! То на нас дето сме копие на Клошария , ама без ресурсите , това ни е шанса да не сме на дъното в ЕС ! И с толкова pycopoби , дълго ще се чудим що сме последни по всичко. Все още сме по-добре от блатните сибирци но и Албания ни задмина , а скоро и Украйна ! Там обаче има родолюбци , а тука има pycopoби , съществена разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 33
penkiler1415
преди 11 месеца
До: sssaaa Момче, дано ти плащат за писанията. Ако си руснак, има логика. Ако си турчин, китаец-има логика. Ако си Българин няма никаква логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 34
penkiler1415
преди 11 месеца
До: sssaaa Орбан поне може да говори и действа както го акъл учи. Дали е така в... Беларус, например? В Чечня?? Няма да питам за Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 25
sssaaa
преди 11 месеца
Значи веднага ЦРУ да пратят някой да го свали тоя от власт. Не може да говори така, това е Недемократично. Най-малкото да го дадат под съд в Хага, за неправмерни обвинения срещу Зеления Eвреин. Няма етнически Унгарци в Украйна, те са нашественици там. Такива каквито са и нашите Българи там. Обесваха ги, убиват ги, но то това бе с Демократична цел. Проверете в Хага няма такива обвинения, всичко беше законно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още