IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Този човек е болен"... Орбан сравни ЕС с плановете на Хитлер за световно господство

А посланикът на Полша в Унгария критикува новия началник на армията на страната заради защитата на мирни преговори с Русия

22:30 | 12.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Britta Pedersen/dpa
Снимка: Britta Pedersen/dpa

Унгарският министър-председател Виктор Орбан сравни проекта на ЕС за европейско обединение с плановете на Адолф Хитлер за световно господство. Още от края на Римската империя се полагат усилия за възстановяване на империята на нейна територия, заяви десният популист в западния унгарски град Веспрем.

„Византия, Карл Велики, (германският император) Ото, Наполеон и Хитлер - всички те са мечтали, всеки на различна основа, за европейско единство“. Днешният ден не е по-различен, добави Орбан, цитиран от DPA. 

„Независимото национално съществуване и идеята за империя присъстват едновременно. Националната култура и европейските ценности. Суверенитетът и - както се изразяват в Брюксел - "все по-тесният съюз".

Последният термин – „все по-тесен съюз", който трябва да бъде създаден - се съдържа в преамбюла на Основния договор на ЕС от Лисабон, който се прилага за всички държави членки.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 г. Орбан, който от 2010 г. насам управлява страната си по повече или по-малко авторитарен начин, многократно се бори срещу задълженията, произтичащи от членството в ЕС, например в областта на политиката за предоставяне на убежище или на правовата държава. В същото време централноевропейската държава е бенефициент на значителна помощ от ЕС. Част от тези средства понастоящем са замразени, тъй като ЕС счита, че законното им използване без корупция е застрашено на фона на съдебната система, която в някои случаи вече не е независима. 

В качеството си на популист Орбан многократно се обявява срещу „брюкселските бюрократи", сравнявайки ЕС с бившия комунистически Съветски съюз. Коментирайки последния гаф на ръководителя на правителството, лидерът на унгарската опозиция Ференц Дюрчани заяви: „Този човек е болен". Споменаването на Хитлер заедно с европейската идея е „болна, отвратителна мисъл", написа Дюрчани на страницата си във Facebook.

Междувременно посланикът на Полша в Унгария се нахвърли върху новия началник на армията на страната заради коментари в защита на призива на министър-председателя Виктор Орбан за мирни преговори за Украйна, в които той заяви, че Втората световна война е можела да бъде спряна с преговори.  

Полският пратеник Себастиан Кечек нарече коментарите на унгарския генерал-лейтенант Габор Боронди „неприемливо изопачаване на историята" в момент, в който тлеещото напрежение между някогашните съюзници от Европейския съюз във връзка с руската инвазия в Украйна излезе отново наяве. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 20
khao
преди 10 месеца
До: pinoccio конкретно в тоя случай беше маййка ти... селски! Явно добре съм те хранил в неуката зууурла щом ме помниш...а даже не съм коментирал твоите абсурдни глууупости от пост номер 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 20
OHЯ
преди 10 месеца
Колко па да е десен бай орбанчо ? Най-обикновена копейка , а с такива и тука е бъкано . И само за сведение , за пръв път от много години унгарците в Румъния живеят по-добре от тези в Унгария ! И дъртия бай орбанчо има огромна заслуга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 9
pinoccio
преди 10 месеца
До: khaoРеката ли ти го нашепва, бе, Влашки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
khao
преди 10 месеца
не е болен, а корумпиран автократ... то ще е за сметка на унгарците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 22
Damian12
преди 10 месеца
Ами да излиза от ЕС Орбан и да се присъединява към Сърбия и Рашистан, там е един велик съюз, в който ще цъфнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 32
danchomentata
преди 10 месеца
Като Китайски балон над щатите е работата.Те оттук ще се избушат па Брюкселските краварчета. https://tradingeconomics.com/commodity/carbon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 32
pinoccio
преди 10 месеца
Бойчо, защо пускаш все такива инфантилни статии? Защо не припомниш, че същата теза защитаваше кумирът на франсетата - Шарл дьо Гол? И той беше авторитарен, защото си искаше златото от американците и не искаше англичаните в ЕС, тогава ЕИО. И имаше солидни основания. за това. Защо не припомниш, че самите Геншер и Кол създадоха Орбан. Той не се е променил нито на йота от този си образ. Как така джендърите на Сорос и Давос превзеха европейския Олимп и залостиха вратите на Брюксел отвътре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още