IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария изоставя МИБ заради новите санкции на САЩ срещу банката

Въпреки че се съгласи да се оттегли от банката, Унгария изрази разочарование, че е била принудена да го направи

22:30 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Унгария реши да изтегли своите представители от контролираната от Русия Международна инвестиционна банка (МИБ) и ще я напусне, съобщава Ройтерс, цитирайки Министерството на икономическото развитие на страната.

Решението на унгарските е предхождано от новите санкции, които САЩ наложиха ден по-рано на трима висши служители на МИБ в Будапеща: двама руснаци и един унгарец.

Въпреки че се съгласи да се оттегли от банката, Унгария изрази разочарование, че е била принудена да го направи.

„Приемаме и разбираме, че представляваме различни позиции, но не разбираме защо е необходимо оказването на натиск върху други държави да променят своите“, изтъква външният министър Петер Сиярто по време на пресконференция. „Унгария е държава, следователно трябва да се третира като такава, вместо като колония“, добавя той.

Вашингтон заяви, че Унгария е пренебрегнала опасенията на САЩ, повдигнати относно „непрозрачната платформа на Кремъл“ - банка, която премести централата си в Будапеща от Москва през 2019 г.

Унгарският министър на икономическото развитие Мартон Наги е член на Управителния съвет на МИБ.

Унгария, член на НАТО и Европейския съюз, поддържа добри връзки с Москва от 2010 г. насам при управлението на националистическия премиер Виктор Орбан, който избягва лично да критикува президента Владимир Путин, въпреки че осъжда инвазията на Русия в Украйна.

Позицията на Орбан беше разкритикувана от САЩ и европейските им съюзници, като Вашингтон многократно призоваваше Унгария да напусне МИБ.

Чехия, Полша и Словакия завършиха оттеглянето си от МИБ, докато Румъния се очаква да излезе през юни. В края на януари Унгария притежаваше 25,27-процентен дял в МИБ, вторият по големина след този на Русия в размер на 45,44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още