IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Академията на Виктор Орбан, или как се отглеждат бъдещи националисти

Колежът „Матяш Морвин“ разполага с повече от 1 млрд. долара, предоставени от унгарския премиер, за да осигури и подкрепи бъдещите лидери на страната

14:55 | 24.11.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Орбан е наляло значителни суми пари в MCC, за да подкрепи подхранването на кръг от интелектуалци, които ще помогнат на неговата партия „Фидес“ да запази властта у дома и да разшири влиянието си в чужбина, коментира Даниел Хегедус, старши сътрудник, фокусиран върху Централна Европа, в German Marshall Fund.

Например MCC публикува проучвания на теми като връзката на Европейския съюз (ЕС) с LGBTQ групите, които са атакувани в Унгария по времето на Орбан. В един доклад MCC казва, че ЕС се е превърнал в „наднационална група за застъпничество на LGBTQ“, така че блокът да може да придобие „морален авторитет“. Генералният директор на MCC, Золтан Салай, е и главен редактор на Mandiner, новинарски уебсайт, който популяризира възгледите на Орбан.

„MCC е част от пропагандната машина на „Фидес“, изтъква Хегедус, добавяйки: „Орбан би искал да създаде такъв вид органична интелигентност или мрежа от публични интелектуалци в Унгария, преди всичко в името на стабилността на режима“.

60-годишният Орбан подкрепя наратив, според който външни хора се опитват да подкопаят устоите на Унгария. През 2018 г. Централноевропейският университет, финансиран от милиардера с унгарски произход Джордж Сорос, заяви, че е бил принуден да напусне страната след конфликт с правителството.

По-рано тази седмица Орбан обяви създаването на нова Агенция за защита на суверенитета, за да премахне това, което смята за чуждестранни опити за влияние върху вътрешната политика.

Лекция в колежа "Матяш Морвин". Снимка: Bloomberg L.P. Лекция в колежа "Матяш Морвин". Снимка: Bloomberg L.P.

Той също така се наслаждава на ролята си на главен антагонист на ЕС. Поддръжникът на бившия американски президент Доналд Тръмп влезе в конфликт с Брюксел по редица въпроси - от независимостта на съдиите в Унгария до образованието и свободата на медиите. И докато ЕС задържа милиарди евро помощ заради обвинения в корупция, Орбан се насочва към председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и сина на Джордж Сорос Алекс в последната си компания с плакати.

Войната в Украйна подкрепи неговата културна война с това, което той нарича либералните елити в Западна Европа. Орбан сключи енергийни споразумения с Москва, опита се да ограничи западната помощ за Украйна и публично призова ЕС да отмени икономическите санкции срещу Русия. Миналия месец той се срещна с руския президент Владимир Путин в Пекин.

Голяма част от обкръжението на Орбан първоначално е съставено от състуденти в академия, която той посещава по време на престоя си в юридическия факултет в Будапеща през 80-те години. Тези хора все още заемат важни роли в управляващата партия, която придоби широко влияние върху всички клонове на правителството, бизнеса, медиите и съдебната система. MCC е друго въплъщение на това, което Хегедус нарича „машината за социализиране“ на Орбан, която изгражда подкрепа.

Студентите от MCC излизат напред заради предимствата, които получават. Много университети в Унгария вече ще дават допълнителни точки на кандидатите, които завършат гимназиалната програма на MCC. Това създава несправедливо предимство, изтъкват някои педагози. 

Тамаш Феделес, заместник-ректор на Университета в Печ, Южна Унгария, казва, че студентите от MCC вече са сред най-успешните кандидати поради допълнителните часове, които получават.

Последна актуализация: 14:55 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: pinoccio ... с държавни пари си отглежда партийни кадри ... :))) ... кое не му фащаш на "колежа" ?! полуграмотната и мързелива прослойка и дай да политиканства и да развива дървени философии ... то затова икономиката им пропада , отдавна излезнА от клубът на Чехия и Полша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: mr. Yoda ... днеска много скромно с рекламите на отвари ?! що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 5 месеца
Академията на Тиквестора, или как се отглеждат бъдещи зелки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio или да уточня с ваши думи и за по проооости копейкиии... Сорос е изковал Орбан, та колко да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: pinoccio кво си недоволна мааа, Орбан е бил стипендиат на Сорос... това рашиститв не сте много умно племе :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 месеца
Другото е Сорос да му кове кадри за интернационалисти. Ама Орбан има нужда някой да прави деца в Унгария и да създава условия за това. Докато интернационалистите се интересуват само от промискуитета на Съевата дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още