IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умора към Украйна у Запада би била неизвинима

Западните страни имат ресурсите и сега трябва да проявят волята, за да гарантират, че Русия няма да победи

11:25 | 02.02.24 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос в началото на тази година президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че „ако някой си мисли, че става въпрос само за нас, че войната касае само Украйна, той фундаментално греши“. На вечеря по-късно украинският външен министър Дмитро Кулеба попита: „Вярва ли Западът все още в себе си?“, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

И твърдението, и въпросът бяха на място. Това, което се случва във и със Украйна, е предизвикателство за западните ценности и западните интереси. То предизвиква нашите ценности, защото Украйна доказа със своите ресурси, кръв и воля желанието си да бъде свободна, независима и демократична страна. Предизвиква нашите интереси, защото би могла, ако е независима, да бъде опора срещу Русия. Тъй като Русия на Путин е най-опасната реваншистка сила на континента след Германия на Хитлер, Европа изглежда наистина се нуждае от Украйна.

Нещо повече, като се има предвид нейната пост-съветска история на корупция и разделение и относителния размер на агресора и жертвата, това, което Украйна постигна, е удивително. Нова нация се роди от огъня на войната.

Мнозина, особено Владимир Путин и неговите приближени, вярваха, че Украйна ще рухне за дни. Всъщност Русия постигна незначителен военен напредък от март 2022 г. насам. И въпреки загубата на територия, работна сила (поради емиграция, призоваване на военна служба, инвалидност и смърт) и материалните разходи за воденето на тази война, украинската икономика се справя забележително добре. Това може да продължи, при условие че страната получи помощта, от която отчаяно се нуждае.

В края на март 2023 г. МВФ одобри програма за разширено финансиране (EFF) на стойност 15,6 млрд. долара като част от пакет за подкрепа в размер на 115 млрд. долара. Това включваше структурни реформи, насочени към подготовката на страната за членство в ЕС. На 11 декември 2023 г. бордът на МВФ заяви: „Властите постигнаха силен напредък към своите ангажименти по програмата при трудни условия, като изпълниха всички приложими количествени критерии до края на юни, индикативните цели - до края на септември, а по-голямата част от структурните показатели - до края октомври".

Не по-малко забележително беше и икономическото представяне. Когато EFF беше договорена миналия март, МВФ прогнозираше ръст на БВП между минус 3 и плюс 1 процент през 2023 г. Фондът сега очаква той да бъде около 5%. Имаше огромни щети през 2022 г., с 29 процента спад на БВП. Но през 2023 г., въпреки всичко, икономиката се стабилизира. Това се случи и на бойното поле. Украйна не постигна напредъка, на който се надяваше, но Русия също не напредна и продължава да търпи тежки загуби в жива сила и въоръжение.

Въпреки всичките си подвизи във войната обаче Украйна може да издържи само ако получи пълната и навременна подкрепа на западните сили. Центърът за икономически стратегии в Украйна отбелязва, че „около половината от държавния бюджет се изразходва за отбрана“. Ако Западът иска да предотврати колапса на Украйна или рисковете от безкрайна война, той трябва да осигури ресурсите, от които Киев се нуждае.

Според Министерството на финансите на Украйна през миналата година външното финансиране е било 42,5 млрд. долара. Нуждата за тази година е намаляла до 37,3 млрд. долара. Опасността е, че докато миналата година потокът от финансиране беше навременен и достатъчен, тази година изглежда малко вероятно това да е така. Ако ЕС не бе одобрил на 1 февруари помощта от 50 милиарда евро (за четирите години от 2024-а до 2027-а – бел. прев.), украинското правителство можеше да бъде принудено да печата пари, да прибегне до рискови краткосрочни заеми или да намали жизненоважни разходи.

Това обаче не важи за САЩ. Както Ан Епълбаум твърди в The Atlantic, има риск Конгресът да изостави Украйна. Някои републиканци изглежда наистина предпочитат Русия на Путин пред Украйна на Зеленски. Други искат да се придържат към егоистичното желание на Доналд Тръмп да предотврати сделка, която може да облекчи кризата с мигрантите по южната граница на Америка. Това би било особено пагубно за доставките на оръжия, които само САЩ могат да осигурят.

Накратко, наблюдаваме това, което беше наречено „умора от Украйна“. Но аргументите за предотвратяване унищожаването на Украйна от Русия по никакъв начин не са намалели. Напротив, поведението и реториката на руското правителство се влошиха. Разстилането на тоталитарния контрол над окупираните региони на Украйна е ужасяващо. Това е опит за елиминиране на стремежите и идентичността на един народ. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заплаши с вечна война, докато Русия не получи Украйна. И какво би могла да поиска Русия след това? Прибалтика? Източна Европа? А какво може да поиска Китай, ако види такъв колапс на западната воля?

Освен това помощта за Украйна не излиза скъпо. Не се рискуват западни войници. Сумите, които трябва да бъдат договорени тази година, възлизат на по-малко от 0,25 на сто от общия БВП на ЕС, Обединеното кралство и САЩ. Аргументът, че това е непосилно, е нелеп. Както отбелязах на 28 февруари 2023 г., припомня авторът, тези суми са значително по-малки от онези, изразходвани за енергийни субсидии в Европа и за предишни войни на САЩ.

Напълно убедителни са аргументите на Робърт Зелик (президент на Световната банка в периода 2007-12 г. – бел. прев.), както и други, че замразените руски резерви могат и трябва да бъдат използвани в полза на страната, която Путин се опитва да унищожи. Това изглежда напълно справедливо. Но дори и без това, предоставянето на Украйна на ресурсите и въоръжението, от които се нуждае, е много изгодно на фона на евентуалните морални и материални разходи от едно мекушаво и безразсъдно изоставяне на Киев.

В крайна сметка, разбира се, трябва да настъпи мир. Но трябва да е достоен мир. Такъв ще има само ако Русия осъзнае, че този път няма да стане на нейното. Западът има ресурс да гарантира това. Въпросът, както попита украинският министър, е дали той вярва достатъчно в себе си, за да прояви необходимата воля. Ако не, цената може да се окаже неизмерима, завършва Уулф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 месеца
Гледам, тук народът заспа та, да повторим: "Умора към Украйна у Запада би била неизвинима". ТАКА Е. БИ БИЛА, АМА НЕ Е. Защо? Ами как да го кажа: АКО би било истина изписаното тук от от укрофилите и наглоскаските. Да, ама не, нали. Ами какво искате. Каквото повикал, такова се обадила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 месеца
До: zelka007,Герасимов ми се обади току-що и каза, че си бил чешел кайсиите. Прати ти много по-здрав и рече да гълташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 месеца
До: penkiler1415, добре. При войни, това се случва. Обаче, БАЛАНСЪТ между двете страни, все повече, се наклонява в полза на Русия. Предимството е кратно. Разгромът се очертава ИЗКЛЮЧИТЕЛНО тежък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 месеца
"Умора към Украйна у Запада би била неизвинима. Западните страни имат ресурсите и сега трябва да проявят волята, за да гарантират, че Русия няма да победи." Ало, АВТОРЕ, Няколко забележки: САЩ ТОРПИЛИРАХА западната икономика.(СП 1,2) Умората е следствие НА ТЕХНИТЕ действия. И още един Въпрос: НА КОГО МУ ТРЯБВА проявата на тази воля? Хайде, научете се да говорите и пишете ЯСНО, АДЕКВАТНО И ЕДНОЗНАЧНО и после "умувайте". Още не ви се удава. Вземете се в ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
Убитите в укрорайха минаха 420 хиляди. Наглосаксиите могат да се гордеят с този резултат, защото това са славяни, омразните славяни, при това поголовно рускоговорящи. Е, някой да говори за мир? Напримел чуччко Варел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Западналите наглосакси никога няма да се изморят да избиват източноевропейци. Те са винаги жадни за кръв! ФЕС открадна още 50 милиарда от собственото си население за да продължи субсидирането на избиването и зануляването на укрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 15
penkiler1415
преди 2 месеца
Все по-зле ще става за Русия.Все по-далеч стигат украинските дронове.Все повече руснаци ще усетят недостатъците на недоимъка-пари са нужни за войната! Западните държави отпускат по има,няма1% от БВП за помощ за Украйна.Русия е принудена да вади всички пари сама и да търпи санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_п a ч а , само толкоз ли са ти когнитивните възможности? Все едно и също до безкрай. Явно от скъсаното ти междуушие, отдавна е излетяло и малкото, което е имало в тъпочутурата ти .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 28
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Я, изкарали под строй целия копейнишки слyгинаж да квиччи опорките и глупостите и да цъка минуси. Това е добре, значи има причина и нещата не вървят добре за алкохолиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 33
zelka007
преди 2 месеца
а пък за несваляемите кинжали даже нема да отваряме дума ... :))) ... и за търсените в цел свет всевиждащи и всичко свалящи (най-вече своите) ПВОта С-400 нема да пишем ... вече 707 дена гледаме рассийският железен юмрук как се разпада на ръждив прах в гърдите на бременните украинки ... :))) ... спорен ден друзя !! ще победите , ние сме с вас , само повече упорство и труд трябва в коментарите ... герасимов къде е ?! само за протоколът питам !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още