IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците са пред тежка дилема за помощта за Украйна

Съветът за сигурност на ООН предлага подкрепа за разследване на катастрофата на военния транспортен самолет Ил-76

07:51 | 26.01.24 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Републиканците в американския Конгрес могат да се окажат изправени пред тежка дилема заради помощта за Украйна, става ясно от изявления в хода на преговорите, които текат в институцията, цитирани от The Guardian. Според лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл преговорите, които бяха обвързани с миграционната политика, още "не са мъртви", независимо от призивите на бившия президент Доналд Тръмп, който поиска от конгресмените да не подкрепят нищо, което не води до прекратяването на "инвазията на милиони и милиони хора".

Макконъл и президентът Джо Байдън от месеци работят по компромис, но с началото на предизиборната кампания републиканците стават все по-внимателни да не провалят шансовете на своя кандидат и пренебрегват коментарите на Пентагона, че украинските военни остават без муниции във важен етап от войната. Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър пък отбеляза, че не само бъдещето на войната в Украйна, но и сигурността на западните демокрации зависи от това дали ще има съгласие в Конгреса по миграционната политика.

Доналд Тръмп постави имиграцията в основата на своята предизборна кампания и заедно със своите поддръжници в Капитолия заявява, че постигането на сделка ще бъде в услуга на Байдън и няма да реши проблема. Миграционната политика е един от най-сложните въпроси за американските власти, а растящият брой бежанци от бедността, насилието и природните бедствия на юг в последно време го направи особено остър. Повечето американци не одобряват действията на Белия дом в тази област и по-сериозни промени и остри мерки вероятно могат да са от полза за демократите в президентската битка.

Така става много интересен въпросът за реакцията на републиканците, ако Белият дом предложи вариант, който действително устройва тяхната партия в желанието им да бъде граничена миграцията, дори и в ущърб на кандидата Доналд Тръмп. В Белия дом коментират, че има напредък в разговорите и се надяват в крайна сметка на успех, но все още няма подробности какво се обсъжда.

"Ако ни бъде дадена възможност и решим да я отхвърли по политически причини, ще си имаме много сериозни проблеми, връщайки се у дома", коментира сенаторът от Южна Дакота Майк Раундс, цитиран от АР.

Дроновете играят все по-важна роля на фронтовата линия

Количеството дронове, използвано от украинските военни на фронтовата линия, се увеличава съществено през последните месеци, съощават руски военни кореспонденти. Преди това украинците като цяло са пестили снарядите си, а сега боевете стават все по-ожесточени и технологични, допълват те.

Ръководителят на Таврийското направление, където са и най-горещите точки на фронтовата  линия - Авдиевка и Маринка, също съобщава за унищожени почти 250 дрона от различни типове (разузнавателни и бойни) за изминалото денонощие. Ген. Олександър Тарнавский коментира преди дни за активизиране на бойната авиация в региона, но засега опитите да бъде обкръжена Авдиевка са неуспешни.

Активни са боевете в южните части на града - украинците контраатакуват позиции в покрайнините, а руснаците разширяват присъствието си около почивната станция "Царска охота", превзета преди няколко дни, сочат съобщения от фронтовата линия. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в сводката си за 701-я ден от началото на войната за отбити 16 атаки около Степове, Новобахмутивка и Первоайско.

Най-ожесточени обаче са боевете около превзетата наскоро Маринка, около която украинските части обаче още удържат позиции. През миналото денонощие там е имало отблъснати 25 атаки, пишат от ВСУ.

В направлението Купянск-Лиман руските части нападат с малки щурмови групи, придружени от механизирана техника, а в последните дни артилерийските обстрели са се удвоили, съобщават украинските военни. В 701-я ден са отблъснати 6 атаки в региона около Синкивка, допълват от ВСУ.

Украинските военни съобщават за общо 82 директни бойни сблъсъка - увеличение спрямо последните дни, но като цяло няма сериозни изменения на фронтовата линия. Водят се позиционни битки, като динамиката е висока. Под артилерийски и минометен обстрел са били повече от 100 населени места.

От Министерството на отбраната съобщават за унищожени 91 дрона над окупираните територии, както и предотвратен обстрел с ракети от система "Вампир" към Белгородска област.

Русия не е предоставила доказателства за превозването на военнопленници с Ил-76

До този момент няма доказателства за версията на Русия относно катастрофата с Ил-76 край Белгород, заявяват от военното разузнаване на Украйна (ГУР). Липсват телата на 65-те украинци, които по думите на руските власти са се намирали в самолета. По данни на украинското разузнаване в местните морги са докарени само пет тела, съответстващи на екипажите на военните самолети от този тип, казват от ГУР.

Според разузнаването имат данни, че на борда на самолета е трябвало да пътуват високопоставени руски чиновници, но от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия практически са им забранили да се качат. Техните имена са ясни и материалите ще бъдат разгледани в рамките на международното разследване на катастрофата, коментира Андрий Юсов пред "Радио Свобода".

В Кремъл не отговориха на искането на украинския президент Володимир Зеленски за международно разследване на случая. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков избегна конкретен отговор на въпрос от журналисти, коментирайки, че е нужно разследване на действията на "киевския режим" от 2014 година насам, предаде ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН разгледа катастрофата на извънредно заседание по искане на руската страна. В заключение организцията отчете, че няма доказателства за нито една от двете версии за катастрофата. Участниците в дискусията призоваха за спазването на международните закони относно военнопленниците.

Представителят на Швейцария предложи Международната хуманитарна комисия за установяване на факти да помогне за разследване на случая.

САЩ и Япония отбелязаха, че каквото и да е довело до инцидента, причината е войната, наредена от руския президент Владимир Путин. И двете страни призоваха Москва да изтегли войските си до международно признатите граници на Украйна. Не можем да позволим Русия да успее в усилията си да изтрие независима Украйна и да продължи да се държи като жертва, а не агресор, заяви американският представител, цитиран от пресслужбата на Съвета за сигурност на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 3
penkiler1415
преди 3 месеца
До: Alex Silver И съвета на ООН като реши да изпрати комисия да раследва,руснаците се отметнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 9
65linet
преди 3 месеца
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 9
Alex Silver
преди 3 месеца
Русия първа поиска международно разследване. Киевската хунта отказа, после размисли, че става по-лошо. Щото ще изключат Русия от разследването, както направиха при МН-17 и могат да си правят каквото си искат. Ама ако на Ил-76 не е имало укропленници, каква работа има 404 в разследването? Какви ги каканиже новото "Работническо дело"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
Alex Silver
преди 3 месеца
Тексас решително е против отварянето на границата с Мексико. Дермократите и БайГън настояват за това, за да приемат мигранти, на които веднага се дават избирателни права и те по правило гласуват за тях. Тексас събира националната гвардия да пази границите. Работата намирисва на отцепване от ФАЩ и дори до гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 10
0pk
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка oхоо разпоретко, тебе са те изтървали - пак си забравил да си изпиеш розовките апчета и си почнал обилно слюноотделяне из форума. Взимай си дозата овреме и ше си най-умния и удачен уйнар във вселената! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 11
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 дообре че от ваще евроатлантистки кртуни изтичат излишните мисли, че да намалите налягането в тях, да не се пръснат. И това докато облъчвате околните с правилните за деня разпоредби. Съчетавате две полезни действия, факири сте начи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 21
zelka007
преди 3 месеца
До: 0pk ... елементарен гнъсъв папагал ... :))) ... никъффф опит за мисъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
Тройната коалиция вече може да се запише доброволно в Украинската армия и то в най-елитните части. Всички ще се бият" - заявява във видеото Вовка Да Винчи. Един от най-боеспособните батальони на Украйна обявява набиране. Ако вече сте се осмелили, не чакайте призовката. Контролирайте съдбата си. Защитете близките си и страната заедно с надеждни, професионални и закалени войници Гледайте видеото и попълнете въпросника на сайта.https://linktr.ee/DaVinciWolves
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 14
sssaaa
преди 3 месеца
А бе защо Укрите бягат от масовата Мобилизация, като Дезертирала Ушшшанка, където е на помощи и живее в нашата Родина. "Адска мобилизация избива цели села: видео от празно селище в Кировоградска област. Авторът казва, че видеото е заснето около един часа следобед в центъра на село Надлак, Головановски район, където не е срещнал нито един човек. Това е последствие от пълна мобилизация, казва той. Авторът споделя, че често пътува из малки градове и села. И при тях се наблюдава същата картина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
sssaaa
преди 3 месеца
Интересна стратегия на Нацистите! Пускат Роми в боя. "Ромските бунтове започнаха в Закарпатието: полицията освободи убийците на един от участниците в изборите циигански барон. Бунт се случва в този момент в Подвиноградов, област Берегово: хората настояват двама заподозрени да бъдат върнати в затвора. На 27 ноември в село Подвиноградив, област Берегово, Закарпатска област, е станал масов бой, при който 34-годишен местен жител е убил 40-годишен. Битката възникна във връзка с избора на нов барон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още