IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска международно разследване на мистериозната авиокатастрофа с Ил-76

Руските версии за случилото са противоречиви, а украинските институции отказват коментар заради липсата на информация

07:50 | 25.01.24 г. 24
Снимка: Dennis Owen/Bloomberg
Снимка: Dennis Owen/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски поиска международно разследване на катастрофата на руския военен транспортен самолет Ил - 76 край Белгород. В своето вечерно обръщение по повод 700-я ден от началото на пълномащабната война той посочи, че най-важното е да бъдат установени фактите около нея, уточнявайки, че е изслушал доклади на службите за сигурност по темата. Той отмени всички свои ангажименти заради катастрофата.

"Необходимо е да бъдат установени всички факти, доколкото е възможно това, като се има предвид, че самолетът падна на руска територия - извън нашия контрол", каза той и допълни, че "очевидно Русия си играе с живота на военнопленниците, чувствата на роднините и емоциите на цялото общество".

Разпространени видеа в социалните мрежи показват падането на военния самолет в полето край село Яблоново, Корочански район. Руските версии за случилото се, разпространени буквално час след първите съобщения за катастрофата, сочат, че на борда на самолета са били превозвани 65 украински военнопленници, водени към точка за обмен, трима съпровождащи ги и шестчленният екипаж на самолета. Според председателя на комисията по отбрана на Думата (долната камара на руския парламент) Андрей Картаполов самолетът е свален с ракета Patriot или германската аналогична система Iris-T. Целта е да бъде обвинена Русия в убийството на украинските военни, заявиха руските власти.

Картаполов поиска спиране на обмена на военнопленници - особено чувствителна тема в Украйна, след като месеци наред процедурата беше блокирана. Според Института за изучаване на войната (ISW) сваленият Ил-76 може да предизвика и вътрешни сътресения в украинското правителство, както и да окаже натиск в парламентите на САЩ и Германия, на фона на заявката на председателя на Думата Вячелслав Володин да "отвори очите" на депутатите в тези две страни какво се върши с техните оръжия.

Картаполов уточни още, че имало още един Ил-76, превозващ 80 украински военннопленници, който е избегнал катастрофа. По този начин той обясни първоначалните съощения, които направи, че самолетът с военнопленници не е засегнат от обстрел.

Украинската реакция е по-сдържана и в тези първи часове Министерството на отбраната отбелязва, че събира информация за случилото се и отказа коментари. В украински медии се появи информация, че на самолета са били превозвани ракети за фронтовата линия.

Привечер Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна потвърди, че следят активността на военните самолети в Белгород, които доставят муниции за обстрел над Харков, и ще свалят самолети, които застрашават живота на украинците. От края на декември градът е под ежедневен интензивен обстрел. Само за последните три дни е имало 19 ракетни удара над града, при които са унищожени 13 сгради, от които болница, три училища и и шест жилищни сгради. Загинали са 16 души, а 78 са ранените, посочват от ВСУ.

От военното разузнаване на Украйна (ГУР) потвърдиха, че за 24 януари е бил планиран обмен на военнопленници, който не се е състоял. Руската страна не ги е уведомила за броя на превозните средства и маршрутите, по които ще бъдат превозени пленените, и не е поискала "безопасно въздушно пространство", каквито случаи е имало преди.

От Белия дом също отказаха коментар, докато не приключи разследването. Координаторът на Съвета за национална сигурност Джон Кърби уточни по време на редовен брифинг на институцията, че не може да потвърди какъв е бил товарът на Ил-76.

Ил-76 и паралелите с MH-17

Авиокатастрофата разтърсва Украйна, където си припомнят свалянето на гражданския полет на Малайзийските авиолинии MH -17 над Донбас през 2014 година, за което първоначално беше обвинена Украйна.

Независими разследвания обаче доказаха, че самолетът е свален от установка "Бук", докарана от Русия в Източна Украйна. По делото преди малко повече от година доживотни присъди бяха издадени на бившите служители на руското разузнаване Игор Гиркин, който в момента е в руски арест заради критики към Кремъл и т.нар. "специална военна операция", и Сергей Дубински, както и украинският сепаратист в Донбас Леонид Харченко.

Именно паралелите с MH17 носят някои съмнения относно руската версия - основно липсата на тела от първите кадри след падането на самолета. Както и фактът, че 65 военнопленници са придружавани от само трима руски военни.

В платформи за следене на въздушния трафик се появиха данни, че самолетът може да е бил в Египет, Саудитска Арабия и Иран, преди да се отправи към Украйна.

Според някои анализатори самолетът по-скоро е излитал, а не е кацал на летището в Белгород.

Журналисти от RT, признат за канал на руската пропаганда и забранен на територията на ЕС, показаха списък с предполагаемите загинали в самолетната катастрофа. Сред тях обаче се оказват и имена на военнопленници, които са върнати в Украйна при предишния обмен на 3 януари.

Германия разкри плановете си за военната помощ за Украйна през 2024 г.

През 2024 година предимство в пакетите за Украйна ще имат средствата за противовъздушна отбрана (ПВО), съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус. Страната предвижда доставката на още Iris -T, както и на самоходните зенитни системи Gepard, пише Tagesspiegel.

Берлин планира доставката на още танкове (поне 80 Leopard 1), бронетранспортьори, машини за разминиране, дронове и артилерийски снаряди. Бюджетът, утвърден от Бундестага, е до 8 млрд. евро за тази година.

По време на срещата във формата "Рамщайн" преди ден, стана ясно, че Германия ще достави 6 бойни хеликоптера Sea King на Украйна. Това ще стане през 2024 година, уточни Писториус.

Канцлерът Олаф Шолц отбелязва, че двете страни са близо до подписване на споразумение за гаранции за сигурност, каквото Киев постигна с Великобритания. На финалната права е подписването на такъв документ и с Франция.

Въздушните удари над позиции на бойното поле запазват интензивността си

Сводката на Генералния щаб на ВСУ показва намалена активност на директните бойни сблъсъци, но активен въздушен обстрел над позиции на фронтовата линия. През изминалото денонощие е имало 58 директни бойни сблъсъка и артилерийски и минометен обстрел над повече от 120 населени места около фронтовата линия.

В направлението "Таврия", където са и най-горещите точки на бойното поле - Авдиевка и Маринка, само за денонощие са били унищожени 200 дрона от различен тип, съобщи ръководителят на военните действия в тази зона ген. Олександър Тарнавский. От Генералния щаб отбелязват, че опитите за обкръжаване на града засега са неуспешни и са отблъснати 12 атаки край Первомайско и Невелско.

Руските ракети са унищожили по-голямата част от жилищните сгради в югоизточните части на Авдиевка. Украинските части удържат и напредъка около Маринка. Населеното място беше напълно разрушено и окупирано от руснаците преди няколко дни. През миналото денонощие има отблъснати 9 атаки в това направление.

Позиционни са битките и няма съществена промяна и по останалите части на фронтовата линия.

От ВВС на Украйна съобщават за 11 унищожени от 14 изстреляни дрона над Украйна в ранните часове на 25 януари, както и четири ракети С-300, с които под обстрел отново е Харков.От руското Министерство на отбраната посочват, че са унищожени дронове над Брянска, Белгородска и Орловска област. 

Голям пожар избухна в петролната база в град Туапсе (Краснодарския край), като в социалните мрежи има съмнения, че той е причинен от дронове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 месеца
До: penkiler1415 не е всеки, копейките заработват, а ние им се присмиваме!... украинците го искат, защото на тях и на всеки средноинтелигентен му е ясно че ватенкиттте няма да дадът международно разследване! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 3 месеца
Хехе, международно разследване на деянията на Киевската хунта? Знаем, знаем как международно беше разследвано свалянето на МН-17, което вече 9-та година още не е завършено. Което е косвено признание за вината на укробандеровците. А сега те си признаха, че са свалили Ил-76. Какво повече е нужно? Нали на борда е нямало пленници, кво искат тия шамандури? Похвала ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
penkiler1415
преди 3 месеца
Без да е компетентен,всеки тук дава решения,предложения,прави изводи и осъжда тоя и оня.Руснаците да дадат на международни разследващи да направят необходимото.Ако не дават,това говори много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 7
aldy
преди 3 месеца
След като в Ил-76 е нямало пукнат укропленник, за чий Киевската хунта иска международно разследване за това, че е бутнала с 3 ракети на Патриот руски самолет на руска територия? Значи си признаха, че са го свалили. Остана да си признаят и за возените укропленници. Руското следствие е събрало останки от трупове, които ще бъдат идентифицирани по ДНК. На някои от тях се виждат характерните нацистки татуировки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 8
aldy
преди 3 месеца
Къде са парчетата от ракетите С-300 бре келллешш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa като няма значение, що питаш ве тъъъъп? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 6
sssaaa
преди 3 месеца
До: khao, Хахав, и какво като е в Холандия? Има ли някакво значение това? Спирай наркотиците и се изчисти за месец, два и после ходи на фронта да помагаш на Украинците, нали ти е кеф да *** Рашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa Хага е в Холандия!... но нали си проста копейка и даже една карта не можеш да отвориш и да видиш... трябва по руската телевизия да ти кажат къде е! :D:D Но не я споменавай, че ви търсят от там за един пътнически самолет който свалихте и лъгахте около 5 години преди да признаете... и тук така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 18
Lemon's
преди 3 месеца
Определение за изключително ***, е когато повярваш на безумиците изписани от рашистите и както виждам тук има доста такива повярвали. Това е все едно да вярваш на Лавров, който вече е за посмешище по целия свят. Списъка който пуснаха с военноплениците половината са били освободени предишни месеци. Отново необмислени лъжи от "могучная". А защо призовават да не се пускат видеа от инцидента и какъв е тоя сериозен взрив накрая? Просто рашисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 6
sssaaa
преди 3 месеца
Ракетите са изстреляни по Ил-76 от украинските въоръжени сили от района на населеното място Липци, Харковска област, използвайки зенитно-ракетен комплекс. Къде е Хага? Или тези пленници са се разприказвали в Русия и Укрите са решили да им затворят устата преди Украинските медии да стигнат до тях. Тази Демократична ракета ИРИС или е Пейтриот ще разберем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още