IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един за всички, всички за един - Туск отговори на заплахите на Тръмп

Няма алтернатива на ЕС и НАТО, каза полският премиер при посещението си в Париж

16:06 | 12.02.24 г. 4
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Няма друга алтернатива на партньорството между Европа, НАТО и САЩ за борба с нарастващите рискове пред сигурността, заяви полският премиер Доналд Туск в понеделник, докато опасенията за оттегляне на Вашингтон от общите договорки растат.

Туск пристигна в Париж като част от обиколка, която включва и посещение на Берлин в търсене на по-близки отношения с двете най-големи сила в Европа, докато войната в Украйна навлиза в третата си година, а Европа следи за възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом.

Тръмп предизвика възмущението на западните си партньори през уикенда, след като допусна САЩ да не защитят съюзниците си в НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, при потенциална инвазия от Русия.

„Няма алтернатива на ЕС, НАТО, трансатлантическото сътрудничество. Европа трябва да се превърне в безопасен континент, а това означава, че Европейският съюз, Франция и Полша трябва да станат силни и готови да защитават границите си и да отбраняват и подкрепят съюзниците и приятелите си извън Съюза“, каза Туск в съвместно изявление с френския президент Еманюел Макрон.

„Вероятно тук в Париж думите от „Тримата мускетари“ на Александър Дюма звучат най-ясно: Един за всички, всички за един“, каза той.

Варшава, Париж и Берлин виждат единството на ЕС по отношение на отбраната и засилването на подкрепата на 27-те страни членки за Украйна като решаващо в момент, когато подкрепата на САЩ за Киев отслабва на фона на политически борби във Вашингтон.

„Европа трябва да се стегне... Това е въпрос на отговор на въпроса какво ще се случи, ако Тръмп спечели. Нямаме време. Трябва да имаме по-голям капацитет на отбранителната индустрия“, казва източник от полското правителство.

Източникът добавя, че Европа спешно се нуждае от съвместно производство на муниции и че Полша вече не блокира „стратегическата автономия“ – правейки Европа по-малко зависима от други. Промяната се забелязва и на други места в Европа.

„За първия път полско правителство казва, че заздравяването на европейските възможности за сигурност и отбрана не са в противоречие със силно НАТО“, казва Дийтмар Ниетан, германски представител, отговарящ за сътрудничеството с Полша.

Отношенията между Полша и Германия бяха обтегнати от осемгодишното националистическо управление във Варшава. По време на предизборната кампания в Полша през октомври партията "Право и справедливост" (PiS), която беше на власт от 2015 до 2023 г., представи Берлин като злодей по всичко – от миграцията до енергетиката.

Анализаторите обаче казват, че завръщането на бившия председател на Европейския съвет Туск на премиерския пост улеснява възобновяването на платформата за политическо сътрудничество между Германия, Франция и Полша, известна като "Ваймарски триъгълник" и създадена през 1991 г.

„Радост е да се завърнете и да имаме чрез вашето правителство партньори, на които можем да се доверим, които са проевропейски настроени и ясни по отношение на европейската сигурност и големите предизвикателства, пред които сме изправени“, каза Макрон.

Наред с разговорите на Туск с Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, външните министри на страните ще се срещнат в Париж в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Tikva007Явно в края на животеца си осъзнаваш какъв си лузър и сега се опитваш да слижиш всички под един знаменател, копейко протрита. Но ще те разочаровам, България е все по-интегрирана в белия и богатия свят. Докато твоите любими оррки все повече потъват в поммийната яма. Дасвидания, на никой няма да липсваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
До: evlogi: Явно, докато си изучавал тънкостите около ттиккви, ттикквеници и ттуттманици, си пропуснал факта, че Тръмп и Путин вече бяха дуо 4 години - 2016-2020, през които Европа маза жалби, ллайнна и сопполли и така укрепна, че остана без един от най-могъщите си членове. И пак Туск беше в лъча на прожекторите и лееше акъл из Европа за укрепване като тебе тук. Да видим този път дали няма да укрепне още повече, като се прости и с Германия? Алтернативата за някакви референдуми бълнувала, казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
evlogi
преди 2 месеца
Не случайно са казали хората: Всяко зло за добро.Ето че дуото Тръмп и Путин е на път да доведе до събуждане и укрепване на Европа.Що се отнася до ти.кв.ите-те освен за т.икв.еник за друго не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 месеца
*Европа трябва да се стегне... Трябва да имаме по-голям капацитет на отбранителната индустрия* - Всички засилки в ЕС са насочени към капацитета на отбранителната индустрия. Никой, никъде не коментира изграждането на адекватна европейска военна сила, която включва преди всичко многобройна, опитна, боеспособна и мотивирана жива сила, а това е в пъти по-трудно и скъпо от военната индустрия. Явно за тази роля се предвижда украйна с нейното население, което може да откаже тази висока чест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още