IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО и ЕС не трябва да оставят ненаказани "лудориите" на Виктор Орбан

За двата блока е по-добре Унгария да е вътре, но правилата трябва да се спазват, пише анализаторът Марк Чемпиън

16:37 | 26.01.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тезата, че Унгария е "кукувица" в гнездото на Запада, става все по-силна всеки изминат ден, пише Марк Чемпиън в коментар за Bloomberg. Според анализатора премиерът на страната Виктор Орбан успешно разрушава собствените си демократични структури, бави важна за Украйна помощ, а сега остава и единствената държава, която блокира членството на Швеция в НАТО.

Изкушаващо е да наречем Унгария противник, посочва още Чемпиън и допълва, че цената за преодоляване на "лудориите" на Орбан ще расте. През ноември той позволи на ЕС да предложи старт на преговорния процес с Украйна, напускайки залата, вместо да наложи вето. Но заради механизма за взимане на решения в ЕС унгарският премиер може да има много възможности да спира процедурата през следващите години.

Орбан предложи и помощта от 50 млрд. евро за Киев да бъде разделена на по-малки траншове, като по този начин той ще има възможност всяка година да търгува за отпускане на средствата за страната.

По отношение на НАТО ситуацията изглежда същата - във вторник (23 януари) парламентът на Турция ратифицира споразумението за присъединяване на Швеция, а унгарският премиер написа в Х (Twitter), че е изпратил покана до шведския си колега Улф Кристершон за "преговори". Стокхолм категорично отказа среща с мотива, че няма какво да се договаря повече, отбелязвайки, че членството в НАТО трябва да се базира на изчисления за колективната сигурност, а не на изнудване.

Но в сряда мнението на Орбан претърпя промяна. В социалната мрежа Х (Twitter) той посочи, че е говорил с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и призова унгарският парламент да ратифицира споразумението за членство в Алианса. При тази нова позиция шведският премиер вече се съгласи на среща и разговори "в удобно за двете страни време".

Нито НАТО, нито ЕС имат механизъм за изгонване на държава членка, а и не би трябвало да искат да имат такъв. В случая с Унгария геополитическото положение е такова, че колкото и дразнещи да са "флиртовете" с Москва и Пекин, е по-добре Виктор Орбан да е вътре, отколкото извън тези блокове. Но нито една от двете организации не трябва да се страхува да наказва Будапеща, когато правилата бъдат нарушени и "червените линии" преминати

ЕС може би няма да успее да отнеме правото на глас на Унгария, но не трябва и да отстъпва и трябва да държи замразени фондовете за страната, докато не бъдат прекратени нарушенията с един от основните европейски ценности - върховенството на закона, категоричен е анализаторът.

Унгарският национализъм е подхранван от Виктор Орбан, но реално датира още от 1920 година с Договора от Трианон, който слага края на Първата световна война. По същество с този договор Кралство Унгария е разкъсано на съставните си части, губи излаза си на море и се "демилитаризира". Още оттогава е и недоверието на унгарците към "Великите сили".

Дотогава Кралство Унгария действително е мултинационална империя с влияние, но след това губи 2/3 от териториите си, където остават милиони етически унгарци - основно в Словакия, Румъния, Сърбия и Украйна.

За разлика от руския президент Владимир Путин Виктор Орбан не заявява претенции за имперското минало, пише още Марк Чемпиън. Коментарите му обаче често изнервят съседните държави. Преди присъединяването на Източна Европа в ЕС и НАТО потенциалът за конфликт в този регион беше много голям, допълва още анализаторът. Само да бъде избегнато напрежението е достатъчен мотив Будапеща да бъде част от двата блока, нещо подобно на ситуацията около Гърция и Турция, пред която непрекъснато е изправена  НАТО.

Иронията всъщност е, че най-добрият начин да бъдат защитени интересите на унгарските малцинства е по-бързата интеграция в ЕС - и на Сърбия, и на Украйна. Като част от единния пазар и общността националните граници вече нямат същото значение, се казва още в публикацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
хихи ... разпищолили се разни ми ти копейкопоклонници ... сами не си верват на написаното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 6
aldy
преди 3 месеца
ФЕС все повече заприличва на дермократически концлагер, където и дума не може да става за суверенитет на полъгалите се да влязат в него. Неслучайно Микробритания възира, сега нещо ФРГ се ослушва. А будаллите ще седят до дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
sssaaa
преди 3 месеца
Укрите взета да намалят жертвите.за последните 6 дена само 5800 са компостиране, а 35 са се вразумили и предали. Даже в нета има клипове с интервюта от тях как са били изоставени сами на фронта, а командирите им избягали назад. Ей такива ти ценности -Евроатлантически! Предай другия, спаси себе си! А бе тия Пейтриоти нещо взеха се губят, няма новини за успешно свалени ракети? За една седмица с 2 Пейтриоти по-малко се отразява в защитата на Фекалното неблагодарно нацистко племе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
sssaaa
преди 3 месеца
Сашовците видяха на къде отиват нещата и рязко ще оптимизират военните разходи за Нацистите. Ще им пращат предимно зелени хартийки за да не умрат от глад и тук таме боеприпаси. А бе като гледам как действат срещу Унгария, не ми изглежда Демократично. Демокрация не беше ли да оставиш всеки да си споделя мнението и сам да взема решения, според интересите и разбиранията си, а не да слуша какво трябва да прави в интерес на някоя друга страна? Ся неудобен ли стана за тази същата ДЕМОКРАЦИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
andy
преди 3 месеца
Какво става в СРАЩ?! Фашагите нещо са се хванали за гушите. Дали няма да се стигне до гражданска война?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 15
andy
преди 3 месеца
Правилно! Правилата на фашистките организации трябва да се спазват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 26
khao
преди 3 месеца
До: cyclop но ето ти и принос към темата... Член си в един съюз, Русия казва че воюва срещу тоя съюз (оставама на страна факта че това не е вярно)... и ти започваш да работиш в интерес на тоя дето твърди че воюва срещу съюза ти.... Я ми кажи като много умен, на това поведение как му викат у Русия? Предателство или неслушкане? .. после кажи три пъти на глас, че си тъъъпо парче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 28
khao
преди 3 месеца
До: cyclop като твоите... с квито се събереш такъв ставаш. Дано само не ме удари шизофренията и тотално да заприличам на теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
cyclop
преди 3 месеца
До: khao пореден коментар, пореден принос към темата - 0.000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 26
khao
преди 3 месеца
До: RoyBatty добра копейка... така се прави, отместваш вниманието към други теми, але че нямат нищо общо с тая! Цико, хапчетата, луд! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още