IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО

Унгария остава единствената страна в ЕС, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм

22:39 | 23.01.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО след над четиричасов дебат, като премахна последно голямо препятствие пред разширяването на западния военен съюз след 20-месечно забавяне, предава Ройтерс.

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган, съюзниците ѝ от Партията на националистическото действие и основната опозиционна Народно-републиканска партия гласуваха за кандидатурата в парламента, а националистическата опозиция, ислямистките и левите партии бяха против.

Шведският премиер Улф Кристерсон изрази задоволство от новината в социалната мрежа Х: „Днес сме една крачка по-близо до това да станем пълноправен член на НАТО. Положителното е, че турското Велико национално събрание гласува за присъединяването на Швеция към НАТО“, отбеляза той.

Скандинавски и балтийски лидери също изразиха задоволството си от ратификацията, като заявиха, че тя засилва регионалната сигурност. „Членството на Швеция в НАТО ще бъде значителна крачка към по-безопасен регион в Балгийско море и по-силен алианс“, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа.

Ердоган вероятно ще утвърди законопроекта в следващите дни и така ще сложи край на дългия процес, който разгневи някои западни съюзници на Анкара и в същото време ѝ позволи да извлече отстъпки.

Унгария остава единствената страна в НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм.

Очаква се Унгария са последва примера на Турция с ратифицирането на присъединяването на Швеция. Премиерът Виктор Орбан заяви в публикация в Х във вторник, че ще покани Кристерсон „на посещение в Унгария, за да преговаряме за присъединяването на Швеция към НАТО“.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви пред репортери, че „не виждам причина за преговори в тази ситуация“, пише Financial Times. И допълни, че „можем да продължим с диалога“, като отбеляза, че тонът в писмото с поканата, в което се съдържали подробности извън публикацията в Х на Орбан, бил различен.

Унгарският премиер е в обтегнати отношения с шведските политици, които често критикуват Будапеща заради отмяна на демократичния взаимен контрол между властите и обвиняват режима му заради ширещата се корупция. Орбан отхвърли обвиненията и заяви, че те били неприятелски от възможен военен съюзник.

Но Будапеща разчита също на шведски технологии във въоръжените си сили и поддържа флотилия от изтребители Gripen шведско производство.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април м. г. и стана 31-я член на алианса.

Турция, която е член на НАТО от 1952 г., поддържа силни връзки с Русия, дори след като западните ѝ партньори обърнаха гръб на страната. Тя, например, увеличи търговията с Русия от началото на войната в Украйна и отказа да се присъедини към западните санкции.

Турският парламент е контролиран от политическата коалиция на Ердоган и анализатори казват, че гласуването във вторник е щяло да бъде малко вероятно без неговото одобрение.

Турският президент заяви, че очаква САЩ да приемат искането на страната му да купи изтребители F-16 на стойност милиарди долари в замяна на одобрението на шведската кандидатура.

Администрацията на Байдън подкрепя оръжейното споразумение, но някои членове на влиятелната комисия по външни отношения към Сената изразиха притеснения заради проблеми като бурните отношения на Турция с Гърция, които започнаха да се подобряват след пътуването на Ердоган до Атина в края на миналата година.

Освен това Анкара поиска Стокхолм да засили борбата срещу кюрдската групировка ПКК, която от десетилетия води бунт в Турция. Швеция прие поредица от мерки, включително нов антитерористичен закон, който влезе в сила миналата година, за да помогне за успокояването на притесненията на Турция, казват турски представители и дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Поредната стратегическа "победа" на оня късия в Кремъл.По-т.ъ.п.а война от тази,която започна този "стратег" няма как да си представи човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още