IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският парламент ще гласува влизането на Швеция в НАТО тази седмица

Подкрепата на Ердоган за членството на Швеция е част от сложна мрежа от геополитически ходове

21:37 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турският парламент е на път да гласува влизането на Швеция в НАТО тази седмица, извеждайки алианса на прага на завършване на експанзията му на север, пише Bloomberg.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган, която управлява мнозинството в парламента заедно със своя националистически съюзник, ще иска одобрението на парламента за ратифициране на дългоочакваното членство на Швеция в НАТО, твърди високопоставен представител на властите, който е пожелал да остане анонимен.

Подкрепата на Ердоган за членството на Швеция е част от сложна мрежа от геополитически ходове. От 2019 г. насам администрацията му се опитва да придобие 40 нови изтребителя F-16 и друга техника, за да модернизира бойните си самолети.

Президентът Джо Байдън направи одобрението на Турция за членството на Швеция в НАТО предпоставка за продажбата на изтребителите на Анкара. Ердоган каза още, че двата въпроса са свързани и могат да бъдат разрешени само заедно. Зелената светлина от страна на Турция би оставила Унгария последната страна, която се съпротивлява на скандинавското разширяване на блока - процес, който продължава повече от година и половина.

Влизането на Швеция ще подсили НАТО, като засили северния обхват на алианса и подобри способността му да защитава източния си фланг след приемането на Финландия през миналия април. Двете скандинавски страни, които преди това избягваха членство във военни съюзи, кандидатстваха за присъединяване малко след като Русия започна да води открита война в Украйна в началото на 2022 г.

Ключова парламентарна комисия в Турция подкрепи кандидатурата на Швеция миналия месец, след като Стокхолм постигна напредък в изпълнението на исканията на Турция за действия срещу привържениците на сепаратистки групи, забранени в Турция, включително Кюрдската работническа партия, или ПКК, която е определена като терористична организация от ЕС и САЩ.

Швеция продължава да настоява, че отговаря на критериите за членство в НАТО, а също така отделно затегна законите срещу тероризма и премахна ограниченията за износ на оръжие за Турция. Нейните закони за свободата на словото затрудняват правителството да повлияе на публичните изрази на подкрепа за кюрдската независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още