IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан изглежда готов да пусне помощта за Украйна - извивайки отново ръцете на ЕС

Олаф Шолц иска да насърчи останалите големи икономики в ЕС да дават повече оръжия за Киев

11:10 | 10.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария сигнализира, че може да сложи край на ветото си за използването на средства от европейския бюджет за Украйна, но при едно условие - да има правото да блокира този процес всяка година, пише европейското издание Politico.

При последната среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) през декември унгарският премиер Виктор Орбан беше единственият, който се противопостави на подкрепата за Киев, включително и за многогодишната финансова помощ от 50 млрд. евро под формата на заеми и грантове. От май 2023 година Будапеща не дава разрешение и за изплащането на 500 млн. евро военна помощ.

Срещата през декември беше драматична и предизвика множество усилия от различни институции и високопоставени служители в Брюксел, за да се търси вариант за Украйна. С нетрадиционен ход Олаф Шолц осигури отварянето на преговорите за европейското членство със страната. Тогава Орбан беше помолен да напусне залата, докато останалите гласуваха, и така Украйна получи единодушна подкрепа от всички останали държави в ЕС.

Източници на Politico коментират, че на среща, посветена на актуализирането на бюджетната рамка, от което е част и предложението за 50-те млрд. евро за Киев, представителите на Унгария са заявили, че имат готовност да вдигнат ограниченията.

Няколко европейски лидери са дискутирали с Орбан темата и по време на опелото на Жак Делор в края на миналата седмица, допълва още изданието.

Анализаторите отбелязват, че реално това предложение ще даде възможността Унгария всяка година да "извива ръцете" на своите колеги по отношение на помощта за Украйна - предвидените средства ще се изплащат до 2027 година. Някои членове са против и защото по този начин Киев няма да може да получи нужната прогнозируемост за своите политики.

Нещо повече - многогодишната бюджетна рамка на ЕС обикновено се одобрява за срок от седем години и не се преразглежда всяка година. Очаква се, че днес (10 януари) темата ще бъде в центъра на срещата на европейските дипломати.

Първоначалното предложение на ЕК е отпускането на 17 млрд. евро грантове и 33 млрд. евро под формата на заеми, или по около 12,5 млрд. евро годишно за Украйна през следващите четири години.

Подкрепата за Украйна ще бъде основната тема на първия за годината Европейски съвет, който се очаква да се проведе на 1 февруари. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен даде индикации, че Брюксел има План Б, ако съпротивата на Унгария не бъде преодоляна.

По искане на германския канцлер Олаф Шолц ЕС ще се дискутира и извънредна точка - доставките на оръжие за Киев. Той вече призова страните от общността да увеличат военната помощ, оказвайки натиск върху Франция, Италия и Испания. Германия планира доставки на оръжия на стойност 8 млрд. евро през 2024 година.

Германия е вторият по големина доставчик на оръжие за Украйна след САЩ с доставки на стойност 17,1 млрд. евро досега. Следват Великобритания (6,6 млрд. евро) и Скандинавските държави и страните от Източна Европа. За сравнение, Италия е предоставила оръжие за 690 млн. евро, Франция за 540 млн. евро, а Испания за 340 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
До: ecology всичкото му са руски опорки от различни сайтове.... тоя живее зада е слуга на рашистан! най вероятно е заченат от руски изнасилвачи по време на окупацията ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
ecology
преди 3 месеца
До: Tikva007Че е корумпирана съм съгласен. Но не е по-курумпирана от раzzия. За нацизма - руски опорки в сайта на възраждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
Tikva007
преди 3 месеца
Нормално да лидер като Орбан - няма как да изгледа безучастно, как 50 млрд. евра заминават да потънат в корумпираната нацистка черна дуупка украйна, докато на Унгария - платец в бюджета на ЕС, са блокирани 30 млрд. евра полагащи се фондове. Не и той. Колкото до двете емблематични фигури в статията - Шолц и Фон дер Лаен - и двете с принос в закопаването на Германия - Фондер като военен министър, а Шолц като канцлер, сега водят към същото и ЕС. Само геносе Бербок къде се покри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още