IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна замрази плащанията по дълга си към страните от Г-7 до 2027 г.

Япония обмисля промяна на политиката за износ на оръжие, за да подкрепи Украйна

07:55 | 22.12.23 г. 7
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна и международните кредитори от групата на Г-7 и Парижкия клуб разсрочиха плащанията по дълга на страната след април 2027 година, съобщава украинското Министерство на финансите. Двете страни първоначално подписаха споразумение за отлагане на плащанията през септември 2022 година и сега удължават срока.

По данни на министерството държавният и държавногарантираният дълг на Украйна към октомври 2023 година е в размер на 136,3 млрд. долара. Задълженията към международните кредитори са в размер на 92,7 млрд. долара, или 68% от общия дълг на страната.

Източниците за финансиране на държавния бюджет по време на войната са военни облигации, заеми от международни финансови институции, както и двустранни заеми и безвъзмездни средства, сочат още данните на финансовото ведомство. Основен доставчик на финансова помощ за Украйна през 2023 година е ЕС, който към 15 декември е предоставил 17,8 млрд. долара на Киев. Следват САЩ (10,9 млрд. долара) и Международният валутен фонд (4,4 млрд. долара).

От емитирането на облигации, включително и военни, е набрана сумата от 14,7 млрд. долара.

От есента насам Украйна все по-трудно успява да привлече финансова и военна помощ и в момента се търсят варианти за алтернативна подкрепа.

Япония преосмисля политиката за износ на оръжие

Япония преосмисля своята политика по износ на отбранително оборудване и днес (22 декември) правителството ще реши дали да върне към САЩ ракети за Patriot, пише Financial Times. По този начин САЩ ще попълнят своите запаси и ще има възможност да доставят и за Украйна нужните за отбрана ракети.

През 1967 година Токио одобрява Трите принципа за износа на оръжия, които ограничват доставките до държави, участващи директно в конфликт. Сега правителството се кани да разреши износът на военно оборудване към държави, от които произхожда лицензът за производството на такова оръжие.

Освен ракетите за системите Patriot Япония обмисля и доставката на 155 мм артилерийски снаряди до Великобритания, което също ще бъде индиректна помощ за Украйна.

Руското Министерство на външните работи се оплака официално относно провеждането на военни учения между сили на Япония, САЩ и Австралия около остров Хокайдо. Япония и Русия имат териториален спор за зоната около острова и от началото на войната в Украйна официалните разговори по казуса бяха замразени, след като Япония беше обявена за вражеска към Москва държава.

Украинският президент Володимир Зеленски пък разговаря с японския посланик Мацуда Кунинори и изрази благодарността за макрофинансовата помощ, която отпусна Токио на страната. В началото на декември украинският държавен глава съобщи, че Япония ще предостави 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за Украйна, като първият транш от 1,5 млрд. долара ще бъде изплатен през януари.

Зимата ще увеличи атаките на Русия в Украйна

Ниските температури през януари и февруари ще позволят по-широкото използване на тежка техника и това вероятно ще увеличи атаките на Русия, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Данните и на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) също потвръждават, че дори и нестабилното време през есента само за кратко водят до намаляване на интензивността на войната.

В своята сводка за 666-ия ден от началото на пълномащабната война украинските военни отбелязват подобряване на метеорологичните условия и все по-активното използване на дронове, тактическа авиация и артилерия.

През изминалото денонощие има близо 100 директни бойни сблъсъка и над 130 населени места в близост до фронтовата линия са под обстрел с артилерия и минохвъргачки. Авдиевка остава най-горещата точка на бойните действия с отблъснати повече от 35 руски атаки. Руските части с помощта на военна авиация напредват около коксовия завод край града, но засега не успяват да разгърнат операцията си и да обградят Авдиевка.

Украинските военни коментират, че около града все още има възможности за маневриране, а операцията в Запорожката област е по-ограничена заради силно заминираните полета.

Продължават и опитите за превземане на Маринка, като украниците съобщават за 15 неуспешни атаки по позиции в напълно разрушеното населено място.

Данни показват напредък на руските части около Бахмут и Купянск, но и леко забавяне на бойните действия. Продължават позиционните битки на левия бряг на Днепър с отбити 12 опита на руските части да си върнат позиции около населеното място Кринки.

От ВСУ съобщават и за атаки с 28 дрона над Украйна в ранните часове на 22 декември, като унищожени са 24 от тях. Има съобщения за паднали отломки от дронове в жилищна сграда в Киев с двама пострадали. Руското Министерство на отбраната също съобщава за отбити атаки с дронове над Курска област, както и свалена ракета над Азовско море през миналото денонощие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Импeраторът
преди 4 месеца
До: zelka007 в *** канали скърбят за няколко птички :-) другият им пропагандистки канал "плачешият рибар", плаче че Ф16ите били вече в Украйна :-) на фона на "спиращата" подкрепа от цивилизования свят за Украйна, рашистите готвят нова порция "тор" от себеподобни, с които да торят украинските поля зимата :-) бъдете горди - с български снаряди се чистят рашисти :-) с ЕС пари, увеличаваме производството догодина :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 4 месеца
Заемите към САЩ са свещена крава, която трябва да се обслужва столетия. Тия какво, приготвили са и ножа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 малий ем като са откъсали един остров, що няма санкции срещу агресора? Къде е демокрацията в тази противоправна ситуяция, нарушаваща всички международни норми? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 4 месеца
*Украйна замрази плащанията по дълга си към страните от Г-7 до 2027 г.* - А както върви, скоро Западът ще замрази и темата *украйна*. Появи се едно наистина разцепващо интервю на доскорошния най-близък съратник на Зеленски и баща на украинската военна идеологическа доктрина и пропаганда - Алексей Арестович. Не е за Ташки и Бомбашки със слаби нерви и гладък мозък: * https://m.youtube.com/watch?v=wLE5sc8A8yQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 13
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, като гледам и днес Мечката е откъснала парчета земя и е заровила части от фекалното племе наречено Украйна. Неблагодарно племез което повече няма да има своя територия и ще трябва да работят за своите господари -Евроатлантичетата с безаналоговата техника дето вече я няма по контактната фронтова линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 29
zelka007
преди 4 месеца
скоро няма да има спор за остров Хокайдо , както изстина спорът и за остров Болшой Усурийски по новому остров Хейсядзи ... :))) ... късат парченца от беззъбата мечка ... прелест !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още