IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия предлага спасителният фонд за еврозоната да отиде за Украйна

Виктор Орбан намекна, че останалите страни от ЕС могат да се разберат помежду си за помощ за Украйна с извънбюджетни средства

20:20 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

Рядко използвания спасителен фонд за еврозоната може да бъде пренасочен към Украйна, предлага гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен, цитиран от Bloomberg. Според него в момента валутният съюз не се нуждае от подкрепа, а Киев напротив - има нужда от спешна помощ.

"Това е въпрос на свобода, демокрация и защита на Европа", коментира бившият комисар по въпросите на икономиката пред агенцията.

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) беше създаден през 2012 година с цел подкрепа за изпаднали в криза членове на валутния съюз. Акционери във фонда са страните от еврозоната и в него в момента има набрани 80 млрд. евро. Тези средства могат да бъдат използвани като "План Б", ако ЕС не успее да преодолее ветото на Унгария. Очакванията са, че отпускането на дългосрочна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (за четири години) ще бъде разгледано на 1 февруари 2024 година.

Отвъд Океана също няма да отпуснат допълнителни средства през тази година - конгресмените вече излязоха в коледна ваканция.

Оли Рен има още предложения за Украйна, включващи изготвяне на план за приемането на Украйна в ЕС, базиран на опита от разширяването през 1997 и 2004 година, когато в общността бяха приети основната част от страните от Източна Европа. Той настоява още и ускоряване на производството на оръжие в ЕС, както и подкрепа за местното производство в Украйна, за да бъде преодолян хроничният недостиг на снаряди.

"Много съм притеснен от разделението на ЕС и ветото на Унгария. Няма време за губене и останалите 26 държави от ЕС трябва бързо да действат заедно и да се подготвят за План Б без Унгария, която изглежда следва друг път", каза още Оли Рен.

Идеите на финландският гуверньор може и да влезе в употреба, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан намеква, че ЕС няма да получи неговото разрешение за финансиране на Украйна. Пред журналисти в Будапеща той коментира, че останалите държави в ЕС могат да заобиколят ветото, подписвайки споразумение по между си и ако не бъдат използвани пари от европейския бюджет.

Според Орбан това е жизнеспособно решение и смята, че срокът за подкрепа за Украйна трябва да бъде намален.

Междувременно Украйна получи и последния транш от 1,5 млрд. евро по макроикономическата помощ от ЕС в размер на общо 18 млрд. евро. Премиерът Денис Шмигал коментира, че средствата ще помогнат на Киев да покрие своите социални разходи в началото на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още