IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция има списък с искания, преди да одобри кандидатурата на Рюте за ръководител на НАТО

Сред тях са уверение, че Анкара ще бъде включена в партньорства на НАТО с ЕС, и гаранция, че няма да има ограничения за износ на отбранителна техника

19:09 | 13.02.24 г.
Марк Рюте. Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg
Марк Рюте. Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

Турция иска уверения от нидерландския премиер Марк Рюте, преди да одобри кандидатурата му за следващ ръководител на НАТО, предава Bloomberg.

Анкара иска да се увери, че Рюте или който и да било друг кандидат няма да има пристрастие към страните членки на ЕС в алианса и най-вече, че няма да се поддаде на натиска от Гърция и Кипър, съобщиха запознати източници, пожелали да останат анонимни. Двете страни остават в конфликт с Анкара заради дългогодишни териториални спорове.

Турция иска също Рюте да позволи на Анкара да бъде включена в партньорства на НАТО с ЕС и да гарантира, че няма да има ограничения за износ на отбранителна техника между съюзници в алианса, допълват запознатите източници.

Ръководителите на страната подкрепят по принцип Рюте за наследник на сегашния генерален секретар Йенс Столтенберг, въпреки че тя остава една от няколкото страни, които все още не са дали неофициалното си одобрение на кандидатурата му.

През последните седмици нидерландският премиер се очерта като фаворит да оглави НАТО и нито една страна за момента не е наложила вето на кандидатурата му.

През юли нидерландското правителство оттегли ограниченията за продажби на оръжия на Турция, над три години след като ги замрази заради военното нашествие на Анкара в Северна Сирия. Това решение беше взето, след като Турция прие да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО след месеци на преговори.

Турция все още не е обявила списъка си с искания към Рюте, допълниха източниците. Нидерландският лидер и турският президент Реджеп Ердоган смекчиха отношенията си и възстановиха връзките след засилването на напрежението между двете страни през 2017 г.

Кабинетът на Рюте е отказал коментар, а говорител на турското правителство също не е коментирал.

Мандатът на Столтенберг изтича през октомври и решението за негов заместник трябва да бъде взето единодушно от всички съюзници на НАТО, които в момента са 31. Страните, които подкрепят кандидатурата на Рюте за ръководител на алианса, трябва да работят зад кулисите, за да се уверят, че надпреварата ще приключи в рамките на следващите няколко месеца, отбелязват запознати източници.

До момента НАТО е имала 13 генерални секретари. Графика: Bloomberg LP До момента НАТО е имала 13 генерални секретари. Графика: Bloomberg LP

Следващият генерален секретар на НАТО ще поеме поста в момент, когато войната на Русия в Украйна навлиза в третата си година. Той ще трябва да работи за сдържането на всякакви преки конфликти между алианса и Русия, от една страна, и в същото време да насърчава съюзниците да запазят военната и финансовата си подкрепа за Украйна.

Рюте приключва 13-та си година като най-дългогодишния премиер на Нидерландия, след като нидерландското правителство падна от власт през юли. Той остана временно на поста, докато крайнодесният политик Хеерт Вилдерс, който постигна изненадваща победа на изборите през ноември, преговаря за коалиционно правителство на мястото на кабинета на Рюте.

Въпреки широката подкрепа от по-големите страни в НАТО, включително Франция и Германия, постоянните представители на страните членки на алианса все още не са подкрепили официално кандидатурата на Рюте. Някои страни от източния фланг на алианса се бавят заради стремежа им към по-голямо представителство за региона на ръководни постове в организацията.

Макар че естонският премиер Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс изразиха интерес към ръководния пост миналата година, техните страни не ги номинираха официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още