IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Олаф Шолц се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин

Изтичането на запис на германските военновъздушни сили нанесе силен удар върху канцлера

13:30 | 05.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Посланието на германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица бе ясно: Берлин няма да достави ракети Taurus на Киев, тъй като ще трябва да бъдат изпратени германски войници в Украйна, за да ги програмират. А това означава Германия да бъде въвлечена във война с Русия, пише FT.

Аргументът на Шолц обаче бе разбит – и то от собствените му военни. Разговор между офицери от германските въздушни сили, който е бил засечен и публикуван от руски медии в края на миналата седмица, разкри, че украинската армия може да управлява ракетите Taurus без германски „войски на място“, стига те да бъдат адекватно обучени.

„Изтичането е официално потвърждение, че канцлерът не каза истината“, коментира Норберт Рьотген, депутат от опозиционните християндемократи и член на комисията по външни отношения на парламента. „Това сериозно накърнява доверието в него“.

Съюзниците на Шолц се изказаха в негова защита. Ролф Мюцених, ръководител на парламентарната група на социалдемократите на Шолц, каза за ARD TV в неделя, че моментът с изпращането на ракети Taurus на Украйна винаги е бил „политическа и юридическа сива зона, която аз самият не бих искал да стъпя“.

„По тази причина решението [на Шолц] е политически и юридически разумно“, добави той.

Дори преди изтичането бяха изразявани съмнения в западните столици за подхода на Шолц. Официални лица в Лондон и Париж изказаха недоумението си миналата седмица, след като той публично разкри, че британски и френски части са били на терен в Украйна, за да помогнат за управлението на ракети Storm Shadow и Scalp – ситуация, която не би разрешил по отношение на Taurus-ите.

Историята с подслушването обаче причинява много повече вреди, предизвиквайки огромна загриженост за сигурността на германските правителствени комуникации, докато бушуват войни в Европа и Близкия изток. Германия бе „хваната със свалени гащи, отново“, измрънка ежедневникът Bild Zeitung в понеделник. „Това е все едно [руският лидер Владимир] Путин пусна касетъчна бомба над Берлин“, написа Frankfurter Allgemeine.

Изтичането възобнови дългогодишния дебат, на който Шолц смяташе, че е теглил чертата завинаги, и се равнява на мащабен пропаганден удар за Москва, според която това доказва, че „колективният Запад“ има планове да атакува Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разговорът е направил „повече от очевидно“, че германската армия „обсъжда значими и конкретни планове за удар по руска територия“ – идея, отхвърлена от Берлин като „абсурдна, позорна руска пропаганда“.

Украинските власти поискаха за пръв път ракети Taurus – една от най-модерните оръжейни системи в германския арсенал, през май 2023 г. С обхват до 500 км те могат да бъдат използвани срещу „цели с висока стойност“, например бункери или командни постове, и могат да пробият няколко стени от стоманобетон.

През октомври обаче Шолц отхвърли украинското искане. За мнозина това е нещо типично: той дълго отказваше да даде на Киев германските танкове Leopard, опасявайки се от руска ответна реакция. През януари миналата година обаче най-накрая поддаде на засиления вътрешен и международен натиск и обърна решението си.

От месеци Шолц отказва да обясни позицията си по ракетите Taurus. Миналата седмица обаче най-накрая наруши мълчанието си, казвайки, че ще трябва германски войници да бъдат разположени в Украйна, за да програмират ракетите. Тогава Берлин ще се намеси директно във войната – резултат, който той непрекъснато се опитва да избегне.

„Германските войници не трябва да бъдат свързани в нито един момент с целите, които тази система достигне“, каза той.

Колегите му от SPD казват, че предпазливостта на Шолц е силно подкрепяна от германските избиратели и изтичането на информацията не е променило това.

„Хората тук харесват начина, по който той внимателно обмисля предимствата и недостатъците да доставя различни оръжейни системи“, казва Нилс Шмид, говорител по външната политика на SPD. “Подобно на Шолц те не искат Германия да стане страна във войната“.

Шмид добавя, че германците са съгласни с канцлера и за рисковете на Украйна да се достави „оръжие с такова въздействие“. „Просто не знаете как биха го разположили в извънредна ситуация“, казва той.

Позицията на Шолц за Taurus-ите обаче предизвика недоволство в собствената му коалиция. Разтревожени от последните неуспехи на украинците на бойно поле и липсата на одобрение от американския Конгрес за още военна помощ за Киев, либералите и зелените депутати призоваха да се преосмисли решението за ракета, която има потенциала значително да засили военните способности на Украйна.

В края на миналия месец трите партии в коалицията на Шолц приеха резолюция, изискваща доставката на „оръжейни системи с голям обсег“ на Киев, които могат да нанесат удари „далеч в тила на руския агресор“. Не бе назовано конкретно името Taurus, но очевидно се подразбираше.

Това бе и основната тема на засечения разговор на военновъздушните сили (Луфтвафе). Офицерите в разговора, сред които са ръководителят на Луфтвафе Инго Герхарц, казват, че ракетите могат да бъдат използвани от Украйна за атака срещу моста, свързващ Русия с Кримския полуостров, освен всичко друго. Те казват още, че украинските войници могат да бъдат обучени в Германия да използват ракетите. Те обаче подчертават, че правителството на Шолц все още не е дало зелена светлина те да бъдат доставени на Киев.

Някои в партията на Шолц SPD смятат, че един ден това може да се промени. „Изтичането може да свие пространството на Шолц за маневри – той все пак може да вземе различно решение за Taurus-ите в бъдеще“, казва Шмид.

Според други обаче целта на Русия е да се увери, че Шолц никога няма да може да направи обратен завой по отношение на ракетите. „Русия успя да създаде перфектната политическа дилема в Германия“, казва Кристиан Мьолинг, анализатор по отбраната в German Council on Foreign Relations. „Сега ще бъде по-трудно за Шолц да преоцени ситуацията и в крайна сметка да промени мнението си за ракетите Taurus”.

Йохан Вадепул, говорител по външните дела и въпросите на сигурността на християндемократите, казва, че целта на Путин е била да „омотае Шолц в мрежа от намеци и изкривени обяснения“ до такава степен, че да бъде невъзможно за него да избере да предостави Taurus в бъдеще.

„Шолц се покри с отказа си да изпрати ракетите“, казва той. „Явно не разбира, че като направи това, се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 месец
*Явно не разбира, че като направи това, се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин* - А явно е, че този някой си Йохан Вадепул, който е вдъхновил г-ца Тошкова за нелепото заглавие на тази статия не знае, че най-добрите фигури на Русия/Путин на шахматната дъска имат руски имена: Сармат, Ярс и Синева. Шолц с неговата сглобка-светофар е пешка в британско-американския гамбит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още