IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското външно министерство привика германския посланик заради изтеклите записи

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че информацията разкрила как западните държави реално участват в конфликта в Украйна

13:15 | 04.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското външно министерство е привикало германския посланик в Москва след публикуването на подслушания конфиденциален разговор на германската армия за Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Германия, че обсъжда по същество и конкретно планове за нанасяне на удари по руска територия, както и че западните държави реално участват в конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Руското издание Russia Today, което е забранено в ЕС като пропагандистко, съобщи, че разполага със запис, в който германски генерали са обсъждали възможни удари по Кримския мост по открита линия. Според циркулиращи в  руското интернет пространство скриптове от разговора ръководителят на германските ВВС е обсъдил със свои колеги  детайли от начините, по които Западът доставя ракети на Украйна. 

Киев отдавна настоява Германия да му предостави ракети "Таурус", които могат да достигат цели на разстояние до 500 км. Германският канцлер Олаф Шолц досега отказваше да изпрати ракетите заради опасения, че това ще доведе до ескалация на конфликта.

В неделя Берлин обвини Москва, че се опитва да "дестабилизира" Германия с публикуването на записа. Германия определи действията като „очевиден акт на подслушване“ и заяви, че започва разследване за изтичането на записа.

Германският телевизионен канал ARD определи изтичането на информация като "катастрофа" за германските тайни служби. Според списание Der Spiegel видеоконференцията е проведена на платформата WebEx, а не в секретна вътрешна армейска мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още