IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори Олаф Шолц признава, че правителството на Германия е в беда

Канцлерът трябва да намери начин да обедини социалдемократите зад себе си и да подобри резултатите в социологическите проучвания преди изборите през 2025 г.

13:51 | 05.02.24 г. 5
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Олаф Шолц не е известен с това да изразява съмнение относно работата си. Поради тази причина веднага направи впечатление, когато германският канцлер призна за първи път, че нещата няма да се развият по план.

Запитан относно недоволството, обхванало неговата трипартийна коалиция, Шолц каза пред Die Zeit: „Като канцлер нося отговорност за правителството. Постоянно. Така че би било абсурдно да кажа, че нямам нищо общо с това“.

„Това форма на самокритика ли е?“, питат журналистите объркани. „Да“, отговаря канцлерът, шокирайки германските граждани, които не са свикнали с мисълта, че той може да се съмнява в себе си, пише Bloomberg.

Въпреки затруднената икономика, самопричинената бюджетна криза и електоралната заплаха от крайната десница социалдемократът отдавна се представя като лидер, който държи всичко под контрол.

Първата му реакция, след като върховният съд на Германия определи бюджета му за противоконституционен, беше да настоява да се работи както обикновено. Когато протестиращите заглушиха речта, която той изнесе в град Котбус, той каза на събралата се тълпа: „Живеем в бурни времена“. Шолц отхвърли критиците на лидерството си със забележката, че не е Джон Уейн (псевдоним на американски актьор, известен в миналото с ролите си в уестърн филми – бел. ред.).

След скорошния  си, слабо очакван изблик на разкаяние, не след дълго Шолц се върна в обичайния си режим. Миналата седмица му осигури поводи да се усмихне: Германия беше заела твърда линия по отношение на възпрепятстването на Унгария на помощния пакет, който държавите от Европейския съюз (ЕС) искаха да прокарат за Украйна, и с малко помощ от останалите регионални лидери успя да накара премиера Виктор Орбан да отстъпи.

Победата в Брюксел ще бъде последвана тази седмица от посещение във Вашингтон - третия път, когато президентът на САЩ Джо Байдън приема Шолц, откакто беше избран преди две години и половина.

И все пак проблемите, свързани с лидерството на канцлера, биха били трудни за пренебрегване дори от професионален оптимист. „Падането на един всезнаещ“, гласеше корицата на списание Der Spiegel след решението на германския съд относно бюджета, изобразявайки един недоволен Шолц, който стиска в ръка износеното си куфарче.

В него канцлерът обича да държи томове от автори като Ричард Рорти, чиято книга „Прагматизъм като антиавторитаризъм“ той чете миналата година.

Под влиянието на Рорти Шолц се придържа към вярата си в силата на оптимистичния разказ. „Членовете на обществото трябва да могат да си разкажат история за това как всичко може да стане по-добро“, изтъква Шолц на сайта си, цитирайки американския философ.

Икономиката е нещо, което пречи на останалата част от страната да се съгласи с това. Критици и дори членове на неговата партия се притесняват, че Шолц и близкият му кръг от хора нямат план как да обърнат нещата.

Чрез поредица от кризи германските правителства свикнаха да се освобождават от собствените си бюджетни правила. Сега кризата се състои в това, че този път не успяха - поне не официално - и така, наказано от решението на Върховния съд, правителството трябва да се подчинява на обичайните строги ограничения за финансиране чрез дълг. Това доведе до връщане на средства, което разгневи всички - от фермерите до фирмите, които се опитват да възприемат чистата енергия.

„Просто вече нямаме никакви пари“, признава миналата седмица Карстен Шнайдер, депутат от германската Социалдемократическа партия (СДП) на Шолц.

Членовете на партията на Шолц имат свои собствени мотиви за мрака. Ерозията на властта на канцлера обезпокоява депутатите от неговата парламентарна група. За тях спадът на подкрепата в социологическите проучвания изисква голям обрат преди федералните избори през 2025 г. Тяхната партия е на трето място с 14%.

Някои колеги на Шолц очакват дебатът за лидерството на канцлера да достигне връх след септември, когато крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се очаква да се класира първа по време на местния вот в три източногермански провинции. Тези депутати споделиха мнението си при условие за анонимност, подобно на други, които са говорили с Bloomberg.

В провинция Тюрингия социологическите проучвания показват, че СДП може дори да не успее да преодолее прага от пет процента - което означава, че ще бъде изхвърлена от регионалното управление.

Канцлерът трябва да „намери изход от тази фатална низходяща динамика“, коментира Филип Тюрмер, ръководител на младежкото крило на социалдемократите и един от най-изявените вътрешни критици на Шолц.

В първата си парламентарна реч тази година, в сряда, Шолц поне успя отново да обедини СДП зад себе си с остри нападки срещу лидера на консервативната опозиция Фридрих Мерц. 

„Какво всъщност общо има вашата политическа програма с бъдещето на Германия?“, попита Шолц в Бундестага. „Икономическа експертиза: нула. Това е истината. Няма перспектива за Германия. Без индустриална перспектива. Без перспективи за работа”.

Депутатите от СДП приветстваха пламенната реч на канцлера. Поне засега той е предотвратил открит бунт.

Неотдавнашните твърдения за среща, на която се обсъждаше оставката на Шолц, той отхвърли като „приказки“.

Когато интервюиращите от Die Zeit му напомниха, че дори папа Франциск призна за „моменти на съмнение и мрак“, Шолц отговори: „Аз също се съмнявам в себе си. Но вашият въпрос беше дали съм мислил да напусна“.

"Отговорът е: не".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
*Олаф Шолц признава, че правителството на Германия е в беда* - Не правителството, Германия е в беда! Цяла Европа е в беда, докато европейците не изринат соросоглавите *** в Брюксел, които превърнаха Европа в американска колония и 5-звезден хотел за безработни африканци и азиатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Dani_2077
преди 3 месеца
Браво на техният Върховен съд. "Финансиране чрез дълг" - така е най-лесно, а после, а догодина,а след 3 години ???Аз бих го забранил изобщо - имаш 5 лева, харчиш 5 лева (или 4,5).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
0pk
преди 3 месеца
Руската контраразведка засякла съобщение от Викторя Нуланд до Шолц: "Всичко е под контрол, Олаф - усмихвай се и махай с ръчичка. Не обръщай внимание на острата миризма наоколо и продължавай да даваш кинти на Украина PS: Fck EU! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още