IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Олаф Шолц призова за разхлабване на дълговата спирачка на Германия

Социалдемократите искат да си осигурят предимство преди следващите избори с отключване на масивни публични разходи в размер на 100 млрд. евро

20:56 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц предложиха разхлабване на конституционните ограничения на Германия относно заемите, за да се позволи масивно увеличение на публичните инвестиции, в стремеж, който вероятно ще задълбочи разривите в управляващата коалиция, съобщава Bloomberg.

Въпреки че няма предложение за прилагане на мерките преди настоящия мандат на Шолц да приключи през 2025 г., планът показва как най-големите партии в Германия вече започват да се позиционират за следващите избори.

Чрез облекчаване на така наречената конституционна дългова спирачка, Германия ще може да мобилизира допълнителни 100 млрд. евро инвестиции годишно, по-голямата част от които ще са на частни инвеститори, изтъкна съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ларс Клингбайл по време на пресконференция в Берлин.

Голяма част от публичните средства ще бъдат насочени през нов фонд, за да се даде възможност на държавата и частните инвеститори да инвестират заедно в проекти за модернизиране на остарялата инфраструктура на Германия и в подкрепа на енергийния преход, с цел създаване на един милион добре платени работни места до края на десетилетието. Очаква се това да бъде прието през декември и да стане крайъгълен камък в кандидатурата на Шолц за втори мандат като канцлер, изтъкват източници, запознати с дискусиите.

„Дълговата спирачка в сегашната си форма забавя необходимата промяна“, споделя партията в своя стратегически документ. „ГСДП иска да промени правилата за дълга в краткосрочен план, така че да са възможни повече инвестиции в модернизацията на страната. В дългосрочен план една фундаментална реформа трябва да направи дълговата спирачка по-справедлива за бъдещите поколения“, става ясно още от документа.

Главният говорител на Шолц Щефен Хебестрайт отказа да отговори на въпрос по време на редовната пресконференция на правителството дали канцлерът е съгласен с плана, като каза само, че бюджетът за 2024 г. ще спазва съществуващите ограничения в съответствие с коалиционното споразумение.

Въпреки че планът на ГСДП няма да промени германската фискална политика в краткосрочен план, той ще изостри разделителните линии в рамките на тристранната коалиция, тъй като финансовият министър Кристиан Линднер, член на Свободната демократическа партия (СДП), категорично отхвърля всякакви промени при дълговата спирачка.

Документът също така сигнализира за решимостта на ГСДП да предизвика Зелените и техния министър на икономиката Роберт Хабек относно политиката за климата и енергийния преход.

„Опазването на климата трябва да се превърне в двигател за създаване на работни места“, изтъква партията, добавяйки: „Това изисква ново взаимодействие между пазара и активно състояние, което определя рамката с перспективни политики за местоположение, инфраструктура и инвестиции“.

В замяна на значителното увеличение на държавната подкрепа, ГСДП иска компаниите да се ангажират с колективни трудови договори и повече инвестиции в професионално обучение.

„Нарастващото неравенство е една от най-големите заплахи за социалното сближаване и демокрацията“, се изтъква още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още