IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Шолц се готви за неуспехи на изборите в неделя

ХДС/ХСС вероятно ще запазят властта си в големите региони Хесен и Бавария

11:39 | 07.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц и неговите коалиционни партньори се подготвят за неуспех на регионалните избори в две германски провинции в неделя, тъй като засилващото се недоволство от имиграцията и икономиката на страната, която е в застой, намаляват тяхната подкрепа, пише Bloomberg.

Смята се, че консервативните християндемократи (ХДС) и техните партньори от партията "Християнсоциален съюз" (ХСС) ще запазят властта си съответно в Хесен и Бавария, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" може да заеме второто място в поне една от двете западни провинции.

Дилемата на Шолц

Тристранният алианс на Шолц от неговите социалдемократи, "Зелените" и "Свободна демократическа партия" винаги е изглеждал разединен, но постоянните публични спорове на трите партии удариха репутацията им сред избирателите и подсилиха тази на конкурентите. Въпросът сега е как слабото представяне на изборите в двете провинции ще се отрази на динамиката в Берлин?

Част от стратегията на Шолц, за справяне с текущото слабо икономическо състояние на Германия, е да говори за силните страни на нацията - като нейната производствена мощ и водеща роля в развитието на възобновяемата енергия, отхвърляйки твърденията, че най-голямата европейска икономика всъщност е „болният човек“ на континента .

Неговият министър на вътрешните работи, Нанси Фезер е кандидат от "Германската социалдемократическата партия" (ГСДП) на изборите в Хесен и разочароващото ѝ представяне би се отразило зле както на самата нея, така и на Шолц, и би могло да провали усилията на правителството да върне Германия в правия път. Блокът ХДС/ХСС е основната опозиционна сила на федерално ниво и силните резултати по време на вота в провинциите може да засилят атаките срещу канцлера.

В същото време има опасност "Свободната демократическа партия" да остане под прага от 5%, за влизане в парламента и в двата региона. Ако най-лошият сценарий се сбъдне, това може да принуди партията и нейния лидер, финансовият министър Кристиан Линднер, да положат по-големи усилия да подкрепят собствената си репутацията за сметка на тази на своите партньори.

Напредъкът на крайната десница

Антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (AfD) печели най-много от нефункционирането на управляващата коалиция, изкачвайки се на второ място в националните проучвания.

Тя е много по-успешна в бившите комунистически източни провинции, където е най-голямата политическа сила с около 30% подкрепа, но е точно зад Зелените и ГСДП в Хесен и догонва партията на „Свободните избиратели“ в Бавария. Въпреки това, тя няма да получи дял от властта, тъй като всички големи партии изключиха да си партнират с AfD на което и да е ниво на управление.

Тази тенденция вероятно ще се запази и след изборите следващата есен в източните региони Саксония, Бранденбург и Тюрингия, но по-добро от очакваното представяне на изборите в Хесен и Бавария може да увеличи исканията на AfD за място на управленската маса.

Противоречията в Бавария

Подготовката за вота в Бавария беше засенчена от антисемитския скандал около партията на „Свободните избиратели“ и нейният лидер Хуберт Айвангер, зам. министър-председател на провинцията, и лидера на ХСС Маркус Зьодер.

Зьодер реши, че няма достатъчно основания да освободи Айвангер, дори след като той беше свързан с бележка от 80-те години на миналия век, в която се отрича„Холокостът“.

Представянето на партията на изборите ще бъде на фокус в неделя, но изглежда, че спорът не е навредил на позициите на „Свободните избиратели“ на Айвангер сред гласоподавателите. Очаква се тя да увеличи своя дял до 15% от 11,6% от гласовете през 2018 г., сочи проучване на обществената телевизия ZDF, което беше публикувано в четвъртък.

Миграцията

Миграцията е основна тема в новините на Германия през последните седмици, което накара Шолц да заяви, че правителството му ще гарантира, че ще се справи с бежанската ситуация. Много избиратели изглеждат скептично настроени за това и резултатите в провинциите вероятно ще потвърдят техния скептицизъм и ще предизвикат засилена политическа ангажираност с този въпрос.

„Ние винаги ще работим срещу загубата на контрол, защото тя не се отразява добре на една държава или демокрация“, коментира Шолц на среща в Хамбург миналия уикенд. Той обеща, че мигрантите без документи ще бъдат изпращани по-бързо към родните им страни.

След гласуването в двете провинции ще има кратък период от време, в който правителството и опозицията ще могат да потърсят съвместно решение на проблема с миграцията, преди да започне предизборната кампания в трите провинции в Източна Германия.

В анкета за обществената телевизия ARD, публикувана в края на миналия месец, 67% от респондентите са заявили, че приемането на имигранти в момента е „по-скоро не“ или „категорично не“ контролирано. Почти половината от анкетираните 1326 души са заявили, че се тревожат, че пристигат твърде много чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още