IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Ще бъде непростимо, ако бюджетният хаос спре трансформацията на Германия

Само ако страната се модернизира, ще бъдем в състояние да реагираме на непредвидени кризи в бъдеще, коментира канцлерът

22:09 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството му ще продължи напред с инвестициите, необходими за модернизиране на икономиката и поддържане на нейната конкурентоспособност, дори след като по-рано този месец Конституционният съд на страната промени бюджетните планове на управляващите, пише Bloomberg.

Съдебното решение означава, че коалицията на Шолц трябва да прехвърли десетки милиарди евро от специални фондове в редовния федерален бюджет. Това драстично ще ограничи пространството му за маневриране и потенциално застрашава проекти, вариращи от екологизиране на производството, до изграждане на капацитет за слънчева енергия и разширяване на производството на батерии и полупроводници.

В изявление пред долната камара на парламента в Берлин във вторник Шолц каза, че би било „сериозна, непростима грешка да пренебрегнем модернизацията на нашата страна“ предвид предизвикателствата, пред които е изправена Германия, включително справянето с последиците от войната на Русия в Украйна и борбата с изменението на климата.

„Само ако Германия се модернизира, ще бъдем в състояние да реагираме силно на непредвидени кризи в бъдеще“, изтъква Шолц на фона на продължителните подигравки от опозиционните депутати. „Сега трябва да гарантираме, че управляваме трансформацията на нашата икономика в Германия и ще останем конкурентоспособни като силна индустриализирана страна“, добавя канцлерът.

Вследствие на съдебното решение от 15 ноември коалицията на Шолц, съставена от Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия, одобри в понеделник допълнителен бюджет за 2023 г., включващ отмяна на правилата, ограничаващи новите заеми за четвърта поредна година – т.нар. дългова спирачка.

Правителството ще трябва да отчете повече извънбюджетни нови заеми във финансовия план за следващата година. Шолц казва, че консултациите по бюджета за 2024 г. все още не са приключили. Той не уточни дали управляващата коалиция планира отново да премахне дълговата спирачка догодина.

„Едно нещо е ясно: това решение създава нова реалност – за федералното правителство и за всички настоящи и бъдещи правителства, както на федерално, така и на провинциално ниво“, заяви той пред законодателите. „Реалност обаче, която прави по-трудно постигането на важни и широко споделени цели за нашата страна", допълва той.

Той изтъква, че правителството работи с Бундестага „интензивно, за да вземе всички необходими решения за бюджета за 2024 г. възможно най-бързо“, тъй като гражданите и компаниите „се нуждаят от яснота в турбулентни времена“.

Съдебното оспорване, свързано с използването на специални фондове от правителството, беше подадено от основните опозиционни консерватори и техният лидер Фридрих Мерц. Алиансът ХДС/ХСС ще следи много внимателно, за да види дали правителството нарушава някакви конституционни правила в бюджетния си план за 2024 г., предупреди Мерц, повишавайки перспективата за още правни битки с Шолц и неговите министри.

„В сравнение с канцлерите, които вашата някога толкова горда партия СДП създаде – Вили Бранд, Хелмут Шмид, дори Герхард Шрьодер – човек трябва да стигне до заключението след това изявление тази сутрин: Вие не можете да го направите“, подчерта Мерц, което предизвика смях и бурни аплодисменти от консервативните поддръжници в залата. „Обувките, които носите като канцлер на Германия, са поне два номера по-големи за вас“, добави той.

Шолц посочи, че е от съществено значение Германия да продължи инициативите в области като модерна и цифрова инфраструктура, доставки на чиста енергия и щадящи климата технологии, ако иска да е в крак с конкуренти като САЩ, Франция, Китай и Япония, които „инвестират масово в бъдещето“.

„Намираме се в зората на нова ера, сравнима по мащаб само със зората на индустриалната епоха през XIX век“, подчерта канцлерът, като добави: „Сега, през следващите няколко години, ще бъде решено къде ще се извършва създаването на стойност в бъдеще, къде ще се случат иновациите и просперитетът в неутрален по отношение на климата свят. Искам Германия да е начело”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още