IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия се задави със собственото си фискално лекарство

За страните, които години наред бяха подложени на фискална инквизиция, няма по-сладка гледка от това да видят самата Германия, разпъната на олтара на пестеливостта

11:21 | 27.11.23 г. 36
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия се задави със собственото си фискално лекарство и Южна Европа не може да бъде по-доволна.

За страните, които години наред бяха подложени на фискална инквизиция, няма по-сладка гледка от това да видят самата Германия, разпъната на олтара на пестеливостта, пише Politico.

Иронията е, че Германия сама се постави в тази позиция и няма представа как да намери изход.

Смайващото решение на конституционния съд на практика взриви ядрото на законодателния дневен ред на германското правителство и остави страната във всеобщ шок. За да заобиколи ограниченията за дефицита, които не предоставят на правителствата много възможности да харчат, коалицията на канцлера Олаф Шолц разчиташе на мрежа от „специални фондове“ извън основния бюджет. Шолц беше убеден, че правителството може да използва парите, без да наруши т.нар. дългова спирачка, заложена в конституцията на страната.

Съдът обаче не се съгласи. Решението повдига въпроси относно способността на правителството да получи достъп до общо 869 млрд. евро, които са извън федералния бюджет, в 29 специални фонда.

Решението на съда принуди правителството на Германия да замрази новите разходи и да отложи одобрението на бюджета за следващата година.

Няма лесен изход от ситуацията. Въпреки че Шолц обеща да излезе с нов план „много бързо“, малцина виждат решение без налагане на строги икономии. Очакванията в Бундестага са, че Шолц ще свие достатъчно разходите, за да се справи с дупката от 20 млрд. евро, която решението на съда отвори в бюджета за 2024 г.

Междувременно правителството му е на нокти. Докато министърът на икономиката – зеленият Роберт Хабек, казва, че икономическото бъдеще на Германия виси на косъм, министърът на финансите Кристиан Линднер предизвика паника и объркване, като обяви поредица от неясно дефинирани замразявания на разходите.

В четвъртък правителството беше принудено да отхвърли доклад, че специален фонд, създаден за укрепване на въоръжените сили на Германия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, ще бъде засегнат от съкращенията.

На пресконференция с италианския премиер Джорджа Мелони късно в сряда Шолц изтърпя унижението на репортер, който попита госта си дали смята Германия за надежден партньор предвид бюджетната криза. Великодушната Мелони, чиято страна знае много неща за креативното счетоводство, удари едно рамо на Шолц, като отговори, че според нейния опит той е „много надежден“.

Съдиите от Конституционния съд на Германия посочват в решението си, че използването на сенчестите фондове от коалицията на Шолц се равнява на счетоводна ловкост - същият вид счетоводна алхимия, за която Берлин укори Гърция преди повече от десетилетие. Може би несъзнателно, но решението на съда повтори непоискания съвет на тогавашния канцлер Ангела Меркел към Атина по време на дълговата криза в Гърция: „Сега е моментът да си напишете домашното!“.

За страните от еврозоната с история на дългови проблеми – Гърция, Испания, Португалия и Италия, финансовият миш-маш на Германия вероятно е дежавю. От 2010 г. нататък те се оказаха в незавидното положение да се опитват да обясняват на тогавашния германски финансов министър Волфганг Шойбле как планират да се върнат на пътя на фискалната коректност. По настояване на Шойбле Гърция почти се отказа от еврото.

През последните месеци Германия отново пое ролята на фискалното ченге на Брюксел, където официални лица преговарят за правилника на еврозоната за държавните разходи, известен като Пакт за стабилност и растеж. Пактът, който датира от 1997 г., беше спрян след удара на пандемията, но трябва да влезе в сила отново през следващата година.

Много страни искат правилата да се разхлабят заради натиска върху бюджетите след множеството кризи в последните години. Берлин е отворен за реформи, но е скептичен относно предоставянето на твърде голяма свобода на действие на останалите страни от еврозоната.

Бюджетната бъркотия в Германия със сигурност няма да помогне на германците да настояват за своите аргументи.

Привлекателността на стратегията, която съдът счита за незаконна, е в това, че правителството смяташе, че може да харчи пари, които е отделило в специалните фондове, без да нарушава конституционната дългова спирачка на Германия, която ограничава федералния дефицит до 0,35 процента от БВП годишно, освен в извънредни ситуации.

Последна актуализация: 11:21 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Аз диря такива възздухари като теб, за да им пукам мехурите. Ти специално си жалък трролл, но служиш на една пассмина, която закопа Европа. До там не мога да стигна, но такива сопполи като теб с кеф мажа по земята, за да не си мислят, че всички европейци са тъъппи гълтачи на търчи-лъжи измишльотини. И да ти напомням, че часовникът ви цъка. Имахте своя звезден миг, а сега - под пъстроцветната дъга, през украйна, с по един сандвич със зелен хайвер, в колона по един - и на буннището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... не е лесно да си дърт-злобен-п*д*р*ст ... :))) ... спихнатата ти лейка не може да прифане , че обикновените хора имат семейства и всеки от семейството има кола , и аз нито съм уникален или изключение в имането на няколко коли ... та като се напъваш туканка да снесеш нещо обидно и прозззташко , мислиш ли , че можеш да промениш реалността с нещо ?! с човека водя дискусия , щот чете из мрежата инфо , което не отговаря на заобикалящата го среда , сиреч заблуден ... ти що дириш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007Бегай да цъкаш минусите бе, каиш, че за друго не ставаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00 на #27: Хааахахаха! Това го написа докато скачаше от кола в кола ли бре, жмок измислен! Къде успяваш да караш толкова коли? Във Forza Motorsport ли? Ти за толкова коли от троллене само за гражданската не можеш да изкараш бре, фантазьор поссранн! Изобщо няма да ти чета другите измишльотини, дето си изтропал към мен. Я бегай до гаража, че май две коли си забравил да споменеш - лексуса и поршето. Май не си само на скъпарско - май и пърцуца поцръцваш, иначе откъде толкова въображение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... та какво се набива на очетата смешен ... година 2022 , според въпросният документ ще са на -1,5% от БВП , нъл тъй ?! пък според германците , дето все пак правят сметките са на +1,9 ... за годината 2023 ще са на -2,7 според службата обаче , са -0,1% в третото тримесечие ... а прогнозата за годината е -0,3% ... ще видим , е го де е краят на годината ... сметам да знаеш колко си зле ментално , да знаеш геююювщината ти е умалила сивото вещество ... и не винаги си адекватен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... а това недъгaв злобар-политкомисар е федерална статистическа служба на Германия ... инфо за БВП ... от изворчето ... не твойте фантазии и безспирни кpeтений дето плющиш ежечасно за ЕС , Германия , България , УСАто и пр ... https://***.destatis.de/EN/Themes/Economy/National-Accounts-Domestic-Product/Tables/gdp-bubbles.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... с теб па кой си пише ве смешен злобар-политкомисар ?! що се вреш с лубрикант и надyпен там дето не ти е работа ве нефел ?! чекай да те започна , тъй и тъй се приготвил ... :))) ... значи , думичката "potential" и датата "july 2022" забеляза ли ги ?! гъдела е че сме почти декември 2023 и много точно знаем какво се е случило ... значи нас от въпросният документ ни интересува табличката 3 от трета глава стр 17 ... препоръчвам ти я , щото аз зачетох документа за разлика от теб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: Gna ... аз пък в момента карам едно пежо и две тойоти , това са ми личните ... и имам една баничарка но тя е фирмена ... малък бизнес , нищо особено ... защо не караш dongfeng или great wall ?! айде първите ги внасят от тази година , но great wall имаш пълната гама на избор у нас , от такива трета и четвърта употреба на реални 100хил км от по 3500лв до чистак бърсак нови на по 5км за по 60к ?! защо се лишаваш такива превъзходни и ефффтини технически съвършенства ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
Сега глъмовете ще закакрякат, как Германия си плаща за тази си *грешка* и че не е трябвало да пълни гушата от бизнес с Русия. Когато, обаче пълнеше бюджета на ЕС, никой не крякаше, докато амириканците не решиха, че ако продължаво все така, ЕС с победената и подчинена им Германия вътре ще ги издуха от сцената. Особено в светлината на яката дружба на ЕС и с Китай. И някой се размърда. Резултатът - ковид, война, Китай е в ъгъла, ЕС и Германия на системи, а САЩ пак гладят мустак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 5 месеца
Бях пускал линкове тук към тази книга. Фридман е познал едно към едно: https://m.helikon.bg/643804-Следващите-100-години.-Геополитическа-прогноза-за-ХХ-век.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още