IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново ще премахне конституционната спирачка върху дълга

Министърът на финансите Кристиан Линднер ще обяви преустановяването на лимита за тази година по-късно в четвъртък

17:44 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще пренебрегне наложената в конституцията на страната спирачка върху новите държавни заеми за четвърта поредна година, след като правителството на канцлера Олаф Шолц беше принудено да извърши радикална реформа на бюджета след съдебно решение от миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Министърът на финансите Кристиан Линднер ще обяви преустановяването на лимита, известен като „ дългова спирачка “, за тази година по-късно в четвъртък, посочват източници, запознати с плановете.

Скорошното решение на Конституционния съд в Карлсруе постави под въпрос стотици милиарди евро финансиране в специални фондове - някои от които на десетилетия - които не са част от редовния федерален бюджет.

Администрацията на Шолц отдели пари от различни фондове за инициативи, включително екологизиране на производството, разширяване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и инфраструктура за зареждане на електромобили и субсидии за съоръжения за производство на батерии и полупроводници. Един фонд беше използван, за да облекчи тежестта от високите цени на енергията за домакинствата.

Използването на специалните фондове първоначално позволи на Линднер да изпълни ангажимента си за възстановяване на дълговата спирачка за редовния бюджет тази година, като същевременно все още насочва пари в подкрепа на обновяването на производствената база в Германия и спомага за намаляване на вредните емисии.

Председателят на фискално ястребовата Свободна демократическа партия сега трябва отново да прекрати дълговата спирачка, защото трябва да отчете със задна дата 37 млрд. евро нов дълг в ревизирания федерален бюджет за 2023 г., изтъкват източниците.

Ограниченията за заемите са заложени в конституцията на Германия, но могат временно да бъдат отменени в случай на природни бедствия или извънредни ситуации извън контрола на правителството.

Спирачката беше премахната за три години до 2022 г., за да може Берлин да се справи с последствията от пандемията от Covid-19 и енергийната криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

Подчертавайки драматизма на ситуацията, Министерството на финансите замрази почти всички нови разрешения за разходи за тази година, тъй като оценява по-широкото и дългосрочно въздействие върху съдебното решение, става ясно от писмо, изпратено до министерствата и видяно от Bloomberg.

Досега реакцията на пазара на съдебното решение е ограничена, въпреки че в по-дългосрочен план може да се окаже благоприятна предвид перспективата за по-малко емитиране през следващата година.

Съгласно правилата за ограничаване на дълга, структурните нетни заеми — коригирани, за да се вземат предвид цикличните фактори — са ограничени до 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Увеличаването им е разрешено по време на икономически спад, но има по-малко свобода за допълнителен дълг по време на подем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още