IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия трябва да се съобразява с конституционната дългова спирачка

От управляващите се изисква да адаптират планирането по подходящия начин

22:46 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското правителство не трябва да се опитва да заобиколи дълговата спирачка, използвайки вратички, заявиха от Бундесбанк, цитирани от Bloomberg.

„Фискалните правила не трябва да се заобикалят“, заявиха от централната банка в своя месечен доклад, публикуван в понеделник. „Една реформа би изисквала мнозинство за промяна на конституцията и ако дълговата спирачка се приема за твърде рестриктивна, това би бил правилният път.“

Въпреки че Бундесбанк заяви, че едно умерено разширяване на редовната кредитна линия би било оправдано, стига съотношението на дълга да е под референтната стойност на Маастрихт от 60% от икономическото производство. Представителите на регулатора настояват, че коалицията в страната не трябва да пренебрегва правилата.

„Опитите за смекчаване на дълговата спирачка по време на прилагането ѝ са неподходящи“, пише в доклада.

Върховният съд на Германия миналата седмица нанесе сериозен удар на правителството, като постанови, че използването на 60 млрд. евро от средствата, определени за помощи по време на пандемията, за финансиране на дейностите за опазване на климата, нарушава конституцията. Решението постави под въпрос около 770 млрд. евро държавно финансиране в най-голямата икономика в Европа.

От коалицията в Берлин сега се изисква да адаптира планирането по подходящия начин, включително, за да ограничи несигурността, въпреки че няма лесно решение.

Каквото и да реши правителството, това ще повлияе и върху развитието на Германия през следващите няколко години, твърдят от Бундесбанк.

Германският вицеканцлер Робърт Хабек коментира по-рано в понеделник, че решението на съда ще нанесе удар върху икономиката и може да доведе до по-високи цени на електроенергията за домакинствата и компаниите.

„Решението не е лесно за намиране“, призна той в интервю за радио Deutschlandfunk. „Нещата могат да станат наистина сложни.“

Централната банка на Германия не се притеснява да дава съвети на правителството. През септември регулаторът призова властите да се справят с редица дълбоко вкоренени предизвикателства пред бизнес модела на страната, ако искат да подобрят перспективите в дългосрочен план.

Германия е напът да претърпи ново тримесечие на спад през трите месеца до декември, което ще тласне икономиката към рецесия, завиха от банката.

Икономиката ще се разрасне отново през първото тримесечие на 2024 г., като Бундесбанк наблюдава „несигурни признаци на подобрение“ при новите поръки и чуждестранното търсене, което потенциално е на дъното в момента.

Строителството все още не е отбелязало ръст, а разходите за финансиране и строителство оказват голямо влияние на търсенето, което е и причина за прогнозата за нов спад в производството.

Очаква се обаче потребителите да подкрепят икономиката предвид високите увеличения на заплатите и отслабването на ценовия натиск, предположиха от банката.

Темпът на инфлация се очаква да се колебае около текущата си стойност. Като цените на храните се очаква да забавят растежа на потребителските цени, докато услугите вероятно ще останат двигател на инфлацията. Базовите ефекти също ще превърнат енергоизточниците  отново в катализатор на ценовия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още