IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Германия блокира климатичен пакет за 60 млрд. евро

Прехвърлянето на сумата в извънбюджетен фонд противоречи на конституцията, изтъква съдът

22:36 | 15.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Върховният съд на Германия отмени ключов елемент от плановете на правителството за справяне с изменението на климата и трансформиране на икономиката, нанасяйки сериозeн неуспех на коалицията на канцлера Олаф Шолц, съобщава Bloomberg.

Федералният конституционен съд постанови, че прехвърлянето на 60 млрд. евро, предназначени за справяне с пандемията от Covid-19, в извънбюджетен фонд, нарушава Конституцията. Оспорването беше внесено от депутати от основния опозиционен консервативен алианс, които заявиха, че искат да гарантират устойчивостта на публичните финанси на страната.

В изявление, публикувано в сряда в Карлсруе, съдът посочва, че обхватът на фонда, който през август беше увеличен до 212 млрд. евро за периода 2024-2027 г., сега трябва да бъде намален с 60 млрд. евро. Решението по никакъв начин не ограничава сумата, която правителството може да похарчи за справяне с изменението на климата, а по-скоро бюджетните методи, които може да използва.

„Ако това означава, че вече поетите задължения не могат да бъдат изпълнявани, законодателят трябва да компенсира това по някакъв друг начин“, посочва Дорис Кьониг, представител на висшето ръководство на съда, при произнасяне на решението, което беше предавано на живо по германската телевизия.

Набраните средства трябва да бъдат изразходвани през годината, в която са били разрешени и правителството не може да заобиколи тези правила, като ги прехвърли към извънбюджетен фонд, добавя тя.

Основният въпрос е дали правителството е нарушило правилата, заложени в т.нар. дългова спирачка на Германия, създадена след финансовата криза от 2008 г., която ограничава годишните нови заеми до 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Допускат се изключения за подпомагане на справянето с природни бедствия и други извънредни ситуации.

Парламентът одобри спиране на механизма за три години до 2022 г. поради борбата с последиците от пандемията, но впоследствие правителството прехвърли неизползваните заеми на стойност 60 млрд. евро в своя Фонд за климата и трансформацията (KTF).

Депутатите от опозицията твърдят, че чрез насочването на тези разрешения за дълг към KTF администрацията на Шолц е нарушила правилата около дълговата спирачка.

Представителите на коалицията не успяха да покажат, че средствата все още са достатъчно силно свързани с целта за преодоляване на последиците от пандемията, за да оправдаят маневрата, става ясно от съдебното решение. Те също така са нарушили конституцията, като са одобрили допълнителните нови заеми в началото на 2022 г., когато бюджетната 2021 година е била приключила.

Линднер, който е представител на Свободната демократическа партия, настоява за възстановяване на дълговата спирачка, докато неговите съпартийци и Зелените като цяло са по-отворени за облекчаване на правилата за заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
Добре, че в Германия все още се срещат здравомислещи хора, има Конституция и съд, който да я защитава. Иначе само Господ знае до къде могат хунвейбините на Бербок да докарат държавата-символ на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още