IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия се активизират за сделка по фискалните правила на ЕС

Финансовите министри на двете държави искат да постигнат споразумение до края на годината

13:40 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Брюно льо Мер (ляво) и Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg
Брюно льо Мер (ляво) и Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg

Франция и Германия засилват усилията си да намерят съвместно споразумение по новите фискални правила, което може да прокара пътя за сделка на ниво Европейски съюз до края на годината, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер.

Той планира да се отправи към Берлин през следващите дни за разговори с германския си колеги Кристиан Линднер и да се опитва да постигне напредък, каза той пред репортери преди срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Льо Мер заяви, че е жизнено важно да има споразумение до края на годината, казвайки, че „цялото доверие в ЕС е заложено на карта“, съобщава Bloomberg.

„Работим много усилено с Кристиан и германския екип“, каза Льо Мер. „Постигаме напредък. Настроението е отлично. Движим се в правилната посока“, допълни той.

Линднер, говорейки малко след френския министър, заяви, че е постигнат значителен напредък и че се чувства по-оптимистично за постигането на политическо споразумение тази година, макар че добави, че е нужна още много работа.

„Френско-германска инициатива може да доведе до взаимно разбирателство между всички държави членки“, каза той и допълни: „Сега става дума за числа, не за инструменти“.

Фискалните правила, ограничаващи дълга и дефицита, които обвързват икономиката на еврозоната, бяха отменени по време на пандемията от Covid и енергийната криза, за да позволят на правителствата свобода на разходите. Те влизат в сила отново на 1 януари, но столиците искат да въведат законодателна реформа преди изборите за Европейски парламент през юни.

Европейската комисия предложи през април да се даде повече гъвкавост на страните членки да решават посоките за коригиране на дълга, докато в същото време се налага контрол върху договорени цели. Напредъкът се оказа труден обаче, тъй като група страни, водени от Германия, са предпазливи към предоставянето на твърде много свобода на преценка на правителствата, които изпитват трудности с контрола на публичните разходи в миналото.

Испания, която държи ротационното председателство на ЕС, представи нов компромисен документ. Едно допълнение е, че проектите, свързани със заемите от фонда за възстановяване след Covid през 2025 и 2026 г., ще бъдат взети предвид, ако страните членки трябва да отложат фискалните корекции в рамките на договорения срок.

Стъпка напред

За да успокоят опасенията на страните, които още не са поискали заеми за възстановяване, предложението добавя, че националното съфинансиране на проекти, финансирани от ЕС, също ще бъде включено, показва документът, видян от Bloomberg.

Линднер приветства идеята за предпазни мерки и показатели, свързани със съотношенията дълг/БВП и годишните дефицити, вече са включени в предложенията, наричайки това съществена стъпка напред.

Льо Мер каза, че е важно да се намери баланс между финансовата стабилност и инвестициите в зеления преход и отбраната, така че Европа да остане силна икономическа сила.

Той отказа да коментира техническите параметри на преговорите с германския си колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още