IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Фискален пакт е необходим в името на единството в ЕС

Липсата на споразумение рискува да доведе до още по-затегната парична политика

19:08 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова лидерите на Европейския съюз (ЕС) да постигнат споразумение за фискалните правила преди края на годината.

Тя отправи посланието си на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък само дни, след като е коментирала, или поне така се предполага, пред председателите на Европейската комисия, Еврогрупата и Европейския съвет, че липсата на споразумение рискува да създаде проблеми, пише Bloomberg.

Постигането на споразумение за прилагането на Пакта за стабилност и растеж би било важен сигнал за единството на държавите в блока, според Лагард – това твърди служител, запознат с разговора, който отбелязва, че рамката трябва е насочена както към устойчивостта на дълга, така и към стимулирането на инвестициите.

Държавите от ЕС спорят колко гъвкаво трябва да прилагат фискалния механизъм, който обикновено ограничава дефицитите до 3% от брутния вътрешен продукт. Тези правила не са в сила от началото на пандемията, но се очаква да бъдат възстановени в началото на 2024 г.

В разговора си в понеделник с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Еврогрупата Пасхал Донохоу и лидерът на Европейския съвет Шарл Мишел Лагард е предупредила, че липсата на споразумение за по-нататъшните действия рискува да окаже натиск върху паричната политика и тя ще се затегне още повече, твърдят запознати източници.

Говори се, че Донохоу, който ръководи групата на финансовите министри на страните от еврозоната, е отговорил, че залозите за постигане на споразумение тази година са високи и това е осъществимо, но много трудно.

Лагард присъства на срещата на върха в Брюксел ден след като ЕЦБ остави лихвите си непроменени за първи път от над година. В изявление след решението гуверньорът на ЕЦБ сподели пред репортери, че „реформата на рамката за икономическо управление на ЕС трябва да бъде завършена преди края на тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още