IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната ще се доближи до целта от 2% през 2025 г.

Професионални прогнозисти, анкетирани от ЕЦБ, очакват инфлация от 2,7% през 2024 г.

16:50 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната ще се забави почти до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% през 2025 г., но икономическият растеж ще остане слаб и под 1% през следващата година, показва тримесечното проучване на ЕЦБ сред професионални прогнозисти в петък, цитирано от Ройтерс.

ЕЦБ остави лихвите си в четвъртък непроменени след най-резкия цикъл от повишения в историята си, като аргументира решението си с това, че инфлацията най-накрая се забавя към целта от 2%, въпреки че високите разходи за енергоносители остават риск за нейното повторно ускорение.

Проучването от петък, което е ключов фактор при обсъждането на политиката на банката, потвърди тази перспектива, като прогнозира сравнително бавна, но устойчива дезинфлация през следващите две години.

Проучването предвижда ръст на потребителските цени от 2,7% през следващата година, като същата цифра бе прогнозирана преди три месеца, но остава доста под очакванията на ЕЦБ от 3,2%. Междувременно прогнозите за 2025 г. бяха понижени до 2,1% от 2,2%, а по-дългосрочната прогноза до 2028 г. остана без промяна на ниво от 2,1%.

Тези данни вероятно ще повишат пазарните очаквания, че увеличението на лихвите в еврозоната е приключило след десет последователни повишения и може да засилят надеждите, че ЕЦБ ще започне да обръща курса към средата на 2024 г.

Що се отнася до растежа, проучването показа, че мрачните перспективи се засилват, въпреки че то се различаваше в малка степен от собствените прогнози на централните банкери на ЕЦБ.

Прогнозата за брутен вътрешен продукт (БВП) през 2025 г. беше понижена до 0,9% от 1,1%, докато тази за 2025 г. остана без промяна на ниво от 1,5%.

При безработицата също нямаше сериозна промяна, което вероятно успокои централните банкери, тъй като стабилността на пазара на труда ще подкрепи потреблението и ще облекчи тежестта от рекордно високите лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още