IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС се забавя рязко през септември

Нивото на индекса на потребителските цени в съюза е над двойно по-ниско спрямо миналата година

13:38 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Markus Scholz/picture alliance via Getty Images
Снимка: Markus Scholz/picture alliance via Getty Images

Годишната инфлация в Европейския съюз през септември се е забавила с цял процентен пункт спрямо предишния месец, съобщи в сряда европейската статистическа агенция Евростат.

През деветия месец на годината инфлацията в ЕС е достигнала 4,9% спрямо ниво от 5,9% месец по-рано. Така тя е над двойно по-ниска в сравнение със септември 2022 г., когато възлизаше на 10,9%.

Що се отнася до еврозоната, Евростат потвърждава първоначалната си оценка за инфлация от 4,3% през септември. Тя също е с почти 1 пр.п. по-ниска спрямо август и над двойно по-ниска спрямо септември 2022 г., когато бе достигнала 9,9%.

На месечна база инфлацията и в ЕС, и в еврозоната възлиза на 0,3%.

Нидерландия е единствената държава, в която е измерена дефлация за месеца от 0,3%. Най-ниска инфлация отчитат Дания – 0,6%, и Белгия – 0,7%. Най-високо ниво на индекса на потребителските цени е измерено в Унгария (12,2%), Румъния (9,2%) и Словакия (9,0%). България е на осмо място с инфлация от 6,4%.

Източник: Евростат Източник: Евростат

В сравнение с август годишната инфлация се е забавила в 21 държави членки, останала е без промяна в една и се е ускорила в пет – Ирландия, Испания, Италия, Кипър и Словения.

През септември най-голям принос за темпа на инфлация в еврозоната е имал секторът на услугите (2,05 пр.п), следван от храни, алкохол и тютюневи изделия (1,78 пр.п.), неенергийни индустриални стоки (1,06 пр.п.) и енергия (-0,55 пр.п.).

Забавянето на инфлацията в най-големите икономики на може да е предпоставка Европейската централна банка да не повиши основните си лихви на следващата си среща, но централните банкери клонят все повече към сценарий, подобен на този на Федералния резерв на САЩ, който планира да остави лихвите си по-високи за по-дълго време. Много вероятно е ЕЦБ да го последва, тъй като инфлацията в отделните икономики, както и в целия регион все още е над целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още