IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Останаха ли отрицателните лихви в миналото

Новият мандат на централните банки ще е за почти 0% лихви, посочи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

16:06 | 27.10.23 г.

Новият мандат на централните банки при останалата чисто институционална политическа стагнация, която наблюдаваме глобално, е, че те ще поддържат нива на лихвите близки до нула. Най-вероятно няма да видим дълго време отрицателни лихви. Но нива близки до 0% въобще не са извън играта и те дават своя положителен икономически ефект. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

Според него се променя парадигмата на начина на работа на парите, тъй като „парите трябва да търсят една идея по-рискови инвестиции и това помага за иновациите и глобалния растеж като цяло“.

„Европейската централна банка напълно очаквано остави лихвата по депозитите непроменена на 4% на заседанието си в четвъртък, като президентът Кристин Лагард изпълни обещанието, че централната банка става много зависима от данните за инфлацията и растежа на икономиката. Засега европейските икономики се лутат между това да изпаднат в рецесия и да останат извън нея, като понижаващата се инфлация намалява риска от стагфлация“, посочи инвестиционният експерт.

ЕЦБ не направи абсолютно никакви промени по други показатели на паричната политика, като основна точка на интерес от срещата в четвъртък беше кога ще започне да приключва реинвестирането на средства чрез програмата PEPP, което за момента е планирано за 2024 г., коментира той.

Според Ваньов, ако европейските икономики изпаднат в рецесия в началото на следващата година и ЕЦБ трябва да влезе в цикъл на лихвени понижения към края ѝ, това тотално ще влезе в конфликт със спирането на реинвестициите по PEPP, а това са 1,7 трилиона евро, насочени директно към държавен дълг.

Ваньов напомни, че притесненията на икономистите бяха, че ЕЦБ ще изтегли падежирането по-рано, което ще окаже натиск върху италианския дълг, като Рим е основен бенефициент на PEPP.

Инвестиционният консултант коментира и положението преди настоящия цикъл на повишаване на лихвите. Според него изборите в САЩ следващата година могат да дадат допълнителен тласък към лихви, близки до нулата, при евентуална победа на Доналд Тръмп. „Под натиск от Тръмп Федералният резерв може да започне по-агресивна политика за понижение, както е правил и преди. В момента Фед е в комфортна позиция на пауза и вдигане на лихвите е изключено, докато инфлацията продължава да спада, а още не е дошло времето за понижение“, смята Ваньов.

По какъв начин активното въвличане на Иран в конфликта в Близкия изток ще повиши цената на петрола? Притеснителна ли е „полунеутралната позиция“ на Саудитска Арабия, као заяви, че подкрепя палестинския народ и това изостри отношенията със САЩ с директни искания за ненамеса или възпиране на Израел? Какви са предизвикателствата пред правителствата в Италия и Германия, какво показаха отчетите на технологичните гиганти, ще продължи ли ОПЕК с намалянето на добива на петрол, ще се върне ли Венецуела на петролната карта, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още