IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският министър на икономиката призова за разхлабване на фискалните правила

Според Роберт Хабек правителството трябва да обмисли идеята за повече разходи предвид световния ред

20:35 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек защити убедително идеята за повече държавни разходи, като същевременно призна, че всеки опит за разхлабване на фискалните правила в най-голямата икономика в Европа няма да има успех при сегашната коалиция, съобщава Bloomberg.

Германия вече не може да разчита на Китай като на „приятелски отворен пазар“, Русия вече прекъсна доставките на евтин газ, а различните конфликти по света означават повече разходи за въоръжени сили на правителствата, коментира Хабек в петък в интервю за Bloomberg.

В същото време той сподели, че е ангажиран с политиката на управляващата коалиция за поддържане на законово ограничение върху нетните нови заеми, дори и да е оправдано "да се запитаме дали подобни фискални правила са подходящи на фона на глобалния ред в момента".

„Това има нещо общо с мисленето и смятам, че мисленето трябва да бъде допуснато в политиката“, каза още той.

Желанието на Хабек за повече щедрост от страна на правителството го постави в пряк конфликт с ястребово настроеният министър на финансите на Германия. Кристиан Линднер, лидер на подкрепящите бизнеса свободни демократи, настоя за възстановяване на конституционната „дългова спирачка“ на Германия, след като тя беше отменена с цел преодоляване на последиците от пандемията и енергийната криза.

Линднер получи подкрепата и на канцлера от социалдемократите Олаф Шолц, който миналия месец каза на своите колеги от Европейския съюз, че е време всички да се заемат сериозно с ограничаването на плановете за разходи на блока.

Страните членки на ЕС са под финансов натиск преди повторното въвеждане на фискалните правила на блока през следващата година, като това означава по-строг контрол на разходите.

Хабек заяви пред Bloomberg TV, че управляващата коалиция в Германия няма да предприеме стъпки за промяната на спирачката на дълга, което във всеки случай ще изисква мнозинство от две трети в долната камара на парламента (Бундестага).

„Не съм критикувал нашата коалиция“, каза той. „Просто повдигнах въпроса дали всички правила, които сме приели през последните 30 години, са подходящи за световния ред такъв, какъвто е в момента.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още