IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: Германия трябва да разреши казуса с бюджета възможно най-скоро

Гуверньорът на Бундесбанк признава, че това е политическо решение, което се нуждае от мнозинства

18:26 | 25.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел призова германското правителство да разреши казуса с бюджета възможно най-скоро, пише Bloomberg.

„Берлин трябва да създаде яснота за текущия бюджет за 2023 г. и за 2024 г.“, коментира той по време на събитие за младежи на германската централна банка във Франкфурт. „Последните доклади дават надежда, че това все още може да бъде изпълнимо през настоящата година“.

Това би било важна стъпка, тъй като „най-трудната ситуация би била на продължителен период без яснота“ и с отворени въпроси и вътрешни борби, „тъй като това винаги е лошо за финансовите пазари“, допълва той.

Решението от миналата седмица на върховния съд в страната хвърли фискалното планиране на Германия в смут. Под въпрос е поставено използването на специални извънбюджетни фондове, а министърът на финансите Кристиан Линднер беше принуден да отчете със задна дата около 42 млрд. евро нов дълг, предназначен за облекчаване на тежестта на високите цени на електроенергията и газа върху домакинствата и компаниите.

Нагел подчертава, че правилата за дълговите спирачки потенциално не са толкова строги, колкото се прилагат в момента, и предлагат повече гъвкавост.

Все пак той признава, че това е политическо решение, което се нуждае от мнозинства и че тези мнозинства „трябва да бъдат мобилизирани“.

На въпроси на младежите Нагел коментира още, че повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка показва своето въздействие, но въпреки че инфлацията се забавя, „все още не сме там, където искаме да бъдем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 5 месеца
До: Tikva007: Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
Германия утече. Хунвейбините на Бербок вече я закклаха. Бюджети-мюджети - докато не се изтръска от отрровнато си плессен, пътят й ще бъде само надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още