IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодесните и консерваторите нанесоха удар на Шолц на изборите в Бавария и Хесен

"Алтернатива за Германия" зае второто място на изборите и в двете провинции и постигна най-добрия си резултат в историята в Хесен

08:47 | 09.10.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Избирателите нанесоха тежък удар на партиите от лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц в ключовите провинции Бавария и Хесен в неделя, а икономическите проблеми и опасенията от миграцията увеличават подкрепата за опозиционните консерватори и крайната десница, пише Ройтерс.

На тези избори крайнодясната „Алтернатива за Германия“ излезе от постиндустриалните си източни бастиони и постигна най-добрия си резултат в историята в западна провинция Хесен, като остана на второ място и в двете провинции.

И трите партии във федералната коалиция на Шолц – социалдемократите, Зелените и пробизнес ориентираните "Свободни демократи", записаха най-слабото си представяне от пет години насам в провинциите, които заедно съставляват около една четвърт от населението на Германия.

"Свободните демократи" са напът да не преминат прага от 5% за влизане в парламента на Бавария, а вероятно и на Хесен.

Анализатори отбелязват, че това ще засили още повече напрежението в коалицията, която не успява да постигне разбирателство. Шолц е обвиняван, че не успява да покаже нужното лидерство, за да наложи ред и да се справи с кризите – от войната в Украйна до зеления преход.

„Ако се наложи, "Свободните демократи" трябва да са готови да напуснат коалицията. Това не може да е табу“, коментира Томас Кемерих, ръководител на партията в източната провинция Тюрингия, която също ще проведе избори догодина, цитиран от германското издание The Pioneer.

Йенс Шпан, високопоставен депутат от консервативния Християндемократически съюз (ХДС), коментира, че рядко се е случвало правителство да стигне до толкова обхватен срив.

„И рядко е било толкова ясно – независимо дали става дума за миграцията, икономиката или климатичната политика, хората искат различни политики“, казва Шпан.

В Хесен, където се намират бляскавите кули на финансовата столица Франкфурт, ХДС се очаква да получи 34,6% от гласовете за местния парламент, които вероятно ще ѝ позволят да управлява още един мандат, сочат прогнози за държавната телевизия ARD.

Социалистите получават 15,1%, или с 4,7 на сто по-малко спрямо резултатите през 2018 г., личен удар за вътрешния министър Нанси Фезер, чиято предизборна кампания да оглави провинцията беше съпътствана от критики към управлението на растящата нелегална миграция.

Провалът на крайнолявата партия „Левица“ да достигне необходимия праг от 5%, за да остане в парламента в Хесен, се прибави към по-широкия преход надясно.

В същото време сестринската партия на ХДС, Християнсоциален съюз (ХСС), която управлява Бавария от 1957 г., се очаква да спечели 36,4% от гласовете в провинцията – най-лошия ѝ резултат от 1950 г. насам, въпреки че той е съвсем малко под резултата от 2018 г.

Това вероятно ще отслаби потенциалната кандидатура за консерваторите на лидера на ХСС Маркус Зьодер за канцлерския пост преди федералните избори през 2025 г., отбелязват анализатори.

Коалиционни спорове

Очаква се ХДС да продължи коалицията си с популистите „Свободни избиратели“, които получават 15,3%. Те и „Алтернатива за Германия“ бяха единствените партии, които увеличиха подкрепата си на изборите в Бавария.

„Алтернатива за Германия“ е напът да получи 18,6% от гласовете на избирателите в Хесен и 16% в Бавария спрямо съответно 13,1% и 11,6% през 2018 г., потвърждавайки политическия възход на партията, създадена само преди десет години.

Националистическата, антиимигрантска „Алтернатива за Германия“ сега е на второ място в страната спрямо пето място на изборите през 2021 г., промяна, която може да затрудни сформирането на стабилни мнозинства в Германия, тъй като другите партии отказват да работят с нея.

Одобрението на правителството на Шолц остава на най-ниското си ниво, откакто то дойде на власт през декември 2021 г., сочат данни от допитване на ARD-Deutschland Trend. Четири пети от германците са недоволни от работата му.

„Намираме се точно по средата на федералния законодателен мандат, където не е необичайно правителството да има нисък рейтинг на одобрение и да губи провинциални избори“, коментира Филип Кьокер, политолог от университета в Хановер.

Въпреки това коалиционните партньори вероятно ще продължат да следват отделни пътища и да се съсредоточават върху важни за основните им избиратели проблеми в отговор на лошите резултати, докато всички възприемат по-строга позиция към миграцията, допълва той.

„В бъдеще трябва да комуникираме по-добре проектите на ГСДП и да бъдем по-видими“, казва депутатът от социалдемократическата партия Себастиан Ролоф пред германското издание Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
И зомбираните немци, са решили да не се самоубиват и започват на наритват улавия?! Това не е за верване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още